Ανήλικος πρόσφυγας καταδικάστηκε ως διακινητής

RFUGEE
Διαβάστε επίσης

Σε επτά χρόνια και τέσσερις μήνες φυλακή καταδικάστηκε Σύρος ανήλικος πρόσφυγας με την κατηγορία της μεταφοράς υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελλάδα. Τα στοιχεία που οδήγησαν στην καταδίκη του, είναι οι μαρτυρίες δύο λιμενικών και ένα χαρτί – φάντασμα που δεν κατατέθηκε ποτέ στο δικαστήριο.

Στις 2 Μαΐου 2014, ο 17χρονος Μοχάμεντ Ραμπία Αμπάς Ισμαήλ συνελήφθη από άνδρες του Λιμενικού Μυτιλήνης, οδηγήθηκε σε ανάκριση και στη συνέχεια στις φυλακές ανηλίκων, σύμφωνα με τοπικά μέσα της Μυτιλήνης. Οι συγγενείς του υποστηρίζουν ότι προσπαθούσε μαζί με τον θείο και τα αδέλφια του να μπουν μέσω Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή της Λέσβου με τελικό προορισμό τη Σουηδία όπου ζει η υπόλοιπη οικογένειά του.

Οι δύο λιμενικοί ισχυρίστηκαν ότι είδαν τον 17χρονο να σκίζει τη βάρκα, κάτι που ο ίδιος το αρνείται, ενώ ο ένας από τους δύο άνδρες ισχυρίστηκε, επίσης, ότι είδε τον 17χρονο να σκίζει ένα χαρτί και να το πετά στη θάλασσα. Επιπλέον υποστήριξε ότι μάζεψε τα κομμάτια, τα ένωσε και αναγνώρισε οδηγίες γραμμένες στα αγγλικά από διακινητή. Όταν όμως του ζητήθηκε από το δικαστήριο να δείξει το στοιχείο αυτό, ο λιμενικός απάντησε ότι το ξαναπέταξε στη θάλασσα. Ο 17χρονος αρνήθηκε το συμβάν και επισήμανε μεταξύ άλλων πως δεν γνωρίζει αγγλικά.

Το emprosnet.gr της Λέσβου αναφέρει ότι τόσο σε αντιπροσωπεία διεθνούς χριστιανικής οργάνωσης που ασχολείται με τις εμπόλεμες περιοχές, αλλά και της οργάνωσης «Welcome2Europe», όσο και στους συγγενείς του κατηγορουμένου, δεν επιτράπηκε από το δικαστήριο να παρακολουθήσουν την ακροαματική διαδικασία.

Σημειώνεται ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση έχει ήδη καταδικαστεί σε 22 χρόνια κάθειρξη Σύρος πρόσφυγας που συνελήφθη να οδηγεί τη βάρκα. Για την υπόθεση του 17χρονου έγινε έφεση. Ο δικηγόρος Δημήτρης Κουζινόγλου υποστηρίζει ότι ο πελάτης του θα δικαιωθεί στο Εφετείο.

Ο Μοχάμεντ Ραμπία Αμπάς Ισμαήλ έχει προβλήματα με το σάκχαρο και αρκετές φορές λιποθύμησε μέσα στο δικαστήριο. Όπως καταγγέλλουν συγγενείς του, κατά την κράτησή του στις φυλακές ανηλίκων ουδέποτε μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για να του παρασχεθεί ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Το lesvosnews.net έδωσε μάλιστα της συγκεκριμένη φωτογραφία στη δημοσιότητα όπου ο ανήλικος πρόσφυγας με τις χειροπέδες φέρεται να είναι λιπόθυμος.

Μετά την ανακοίνωση της ποινής και την άσκηση έφεσης από μέρους του κατηγορουμένου, ο τελευταίος μεταφέρθηκε με χειροπέδες στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου του προσφέρθηκε ιατρική βοήθεια για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες. Στη συνέχεια επαναπροωθήθηκε στις Φυλακές Αυλώνα.

Παλαιότερα άρθρα: