Ανησυχία και αναβρασμός για τη δεύτερη αξιολόγηση

aksiologisi
Διαβάστε επίσης

Στην Αθήνα φτάνουν σήμερα Δευτέρα οι θεσμοί προκειμένου αύριο να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την δεύτερη αξιολόγηση. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου φέρεται να έχει αναβάλει το ταξίδι της για την Παρασκευή, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό στην κυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ στο νέο κύκλο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών πρόκειται να τεθεί και το δύσκολο ζήτημα της μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας. Οι δανειστές και, ιδιαίτερα το ΔΝΤ, θέλουν περαιτέρω απελευθέρωση των απολύσεων και διατήρηση του ισχύοντα κατώτατου μισθού. Αναφορικά με το χρέος, υπάρχει αυξανόμενη συναίνεση μεταξύ των Ευρωπαίων δανειστών και του ΔΝΤ για την ανάγκη ελάφρυνσης, με τη μορφή και το περιεχόμενό της, όμως, να παραμένουν ασαφή.

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις έρχεται και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και υπέρμαχος των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και ζητεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) να αναλάβει τον έλεγχο της τήρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ευρωζώνη και όχι πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παλαιότερα άρθρα: