Άνοδος επιτοκίων και spreads ξανά για τα ελληνικά ομόλογα

anodos-spreads-epitokia
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Μπορεί να ήρθαν τα πάνω κάτω στην ελληνική πολιτική ζωή του τόπου προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους για νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης, αλλά οι αγορές δεν έχουν πεισθεί ότι η ελληνική οικονομία έχει μπει σε τροχιά βιωσιμότητας.

Aνοδικά κινήθηκαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σε σχέση με την περασμένη Παρασκευή, στο ξεκίνημα της τελευταίας εβδομάδας του Ιουλίου. Οι οριακές διαπραγματεύσεις των εκπροσώπων των θεσμών με την Κυβέρνηση λόγω του σφιχτού χρονοδιαγράμματος μέχρι και τις 20 Αυγούστου δημιουργεί ανησυχίες στους επενδυτές. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου κυμάνθηκε σήμερα μεταξύ 11,25% με 11,60% έναντι 11,15% που ήταν η μέση απόδοση το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής 24 Ιουλίου 2015.  Η απόδοση του 3ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου κυμάνθηκε σήμερα μεταξύ 19,50% και 19,90% έναντι 18,25% της συνεδρίασης της Παρασκευής. Το 5ετές εγχώριο ομόλογο είχε σήμερα μέση απόδοση 16,50% από 15,60% την Παρασκευή ενώ η τιμή του σήμερα διαμορφώθηκε στα 70,00 λεπτά του ευρώ από 70,90% στις 24/7/2015, αναφέρει η Καθημερινή.

Ταυτόχρονα η διαφορά μεταξύ ελληνικού και γερμανικού ομολόγου (spread), ανήλθε εχθές σε 1.108 μονάδες βάσης, από 1.054 που ήταν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Αυτό που είναι φανερό είναι ότι τα spreads συνεχίζουν να ανεβαίνουν με μετριοπαθείς ρυθμούς δεδομένης τις εν μέρει ρευστής κατάστασης που ακόμη επικρατεί στις συζητήσεις για την τελική διαμόρφωση των όρων της δανειακής σύμβασης προκαλεί σχετική ανασφάλεια στους επενδυτές. Δεν αποκλείεται οι πληροφορίες για τις οποίες γράψαμε εχθές, που θέλουν ακραίους κύκλους στην Ευρωζώνη με πρωτοστάτη το Σόιμπλε να επιμένουν σε σχέδιο Grexit, να παίζουν το δικό τους ρόλο στην εμπιστοσύνη των αγορών. Απαιτείται η ταχύτατη λήξη των διαπραγματεύσεων, προκειμένου η χώρα να μπει σε μία κανονικότητα, αν και σύντομα αυτή η κανονικότητα θα αμφισβητηθεί εκ νέου, όταν θα φανεί η δυσκολία να εφαρμοστούν τα σχετικά μέτρα.

Παλαιότερα άρθρα: