Ανοιχτή επιστολή εμπειρογνωμόνων για την απαγόρευση των ρομποτικών όπλων

killer-robot
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Περισσότεροι από 1.000 εμπειρογνώμονες ρομποτικής και ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης (AI) – συμπεριλαμβανομένων του φυσικού Στίβεν Χόκινγκ, του τεχνολόγου Έλον Μασκ, και του φιλοσόφου Νόαμ Τσόμσκι – υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή ζητώντας την απαγόρευση των «επιθετικών αυτόνομων όπλων», ή όπως είναι περισσότερο γνωστά, «ρομπότ δολοφόνων».

Στους συνυπογράφοντες περιλαμβάνεται επίσης ο συνιδρυτής της Apple Στιβ Βόζνιακ, και εκατοντάδες άλλοι ερευνητές της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και της ρομποτικής από τα κορυφαία πανεπιστήμια και εργαστήρια από όλο τον κόσμο.

Η επιστολή, η οποία συντάχθηκε από το Ινστιτούτο της Μελλοντικής Ζωής, μια ομάδα που εργάζεται για την άμβλυνση των «υπαρξιακών κινδύνων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα», προειδοποιεί για τον κίνδυνο της έναρξης μιας «στρατιωτικής κούρσας εξοπλισμών σε επίπεδο τεχνητής νοημοσύνης».

Αυτά τα ρομποτικά όπλα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ένοπλα drones που μπορούν να αναζητούν και να σκοτώνουν συγκεκριμένους ανθρώπους με βάση τον προγραμματισμό τους, το επόμενο βήμα από τη σημερινή γενιά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τα οποία χειρίζονται άνθρωποι οι οποίοι συχνά είναι χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την εμπόλεμη ζώνη.

Η επιστολή αναφέρει: «Η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης έχει φτάσει σε ένα τέτοιο σημείο όπου η ανάπτυξη των συστημάτων αυτών είναι – ουσιαστικά αν όχι νομικά – εφικτή μέσα σε μερικά χρόνια, όχι δεκαετίες».

Προσθέτει ακόμη ότι τα αυτόνομα όπλα «έχουν περιγραφεί ως η τρίτη επανάσταση στον πόλεμο, μετά την πυρίτιδα και τα πυρηνικά όπλα».

Αναφέρεται ότι το Ινστιτούτο βλέπει τις «μεγάλες δυνατότητες (της τεχνητής νοημοσύνης) προς όφελος της ανθρωπότητας με πολλούς τρόπους», αλλά δεν πιστεύει το ίδιο για την ανάπτυξη των ρομποτικών όπλων, η οποία όπως είπε, θα αποδειχθεί χρήσιμη για τους τρομοκράτες, τους στυγνούς δικτάτορες, και όσους επιθυμούν να διαπράξουν εθνοκάθαρση.

Η επιστολή προειδοποιεί επίσης για τον πιθανό αντίκτυπο στη δημόσια εικόνα σχετικά με τις ειρηνικές χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία δυνητικά θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά οφέλη στην ανθρωπότητα. Με την κατασκευή ρομποτικών όπλων, προειδοποιεί ότι είναι πιθανή μια ραγδαία αύξηση της δημόσιας αντίδρασης, η οποία θα περιόριζε τα πραγματικά οφέλη της ΤΝ.

Μπορεί να ακούγεται πολύ φουτουριστικό, αλλά αυτό το πεδίο της τεχνολογίας εξελίσσεται με ταχύ ρυθμό, και η κριτική απέναντι στη βίαιη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης έχει ήδη αυξηθεί.

Η Εκστρατεία για την Αποτροπή των Φονικών Ρομπότ, μια ομάδα που σχηματίστηκε το 2012 από έναν κατάλογο ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένης της οργάνωσης Human Rights Watch, λειτουργεί προληπτικά για την απαγόρευση των ρομποτικών όπλων.

Προς το παρόν, τα μέλη της εργάζονται για να φέρουν το θέμα των ρομποτικών όπλων στο τραπέζι της Σύμβασης για τα Συμβατικά Όπλα στη Γενεύη, μια ομάδα συνδεδεμένη με τον ΟΗΕ που επιδιώκει να απαγορευτεί η χρήση ορισμένων συμβατικών όπλων, όπως νάρκες και όπλα λέιζερ.

Η Εκστρατεία προσπαθεί να πείσει τη Συνέλευση να συστήσει μια ομάδα κυβερνητικών εμπειρογνωμόνων η οποία θα ασχοληθεί με το θέμα, με σκοπό να απαγορεύσει τέτοια όπλα.

Πηγές

Reuters

Independent

Παλαιότερα άρθρα: