Ανταπόκριση RP από Βρυξέλλες. Wanders: Οι ελληνικές ΜΚΟ έκαναν εξαιρετική δουλειά

mko_1
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Καθώς ολοκληρώνεται το διάστημα των 15 ετών από την εκκίνηση των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Παγκόσμια Ανάπτυξη που τέθηκαν το 2000, φέτος το πρόγραμμα «Ευρωπαϊκό έτος για την ανάπτυξη, 2015» λαμβάνει χώρα για να ανοίξει η δημόσια συζήτηση στις ευρωπαϊκές κοινωνίες για τον απολογισμό των MDGs, Μillennium Development Goals – Αναπτυξιακοί Στόχοι για το Μιλλένιουμ και την εκκίνηση των νέων Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη – SDGs, Sustainable Development Goals με άξονα έως το 2030.

Σε πολλές από τις συζητήσεις σημαντικό μέρος αφορά την κοινωνία των πολιτών και τον ρόλο που έχει παίξει για την ευαισθητοποίηση του κόσμου αλλά κυρίως την ενημέρωση και τη συμμετοχή του. Σημαντική χρηματοδότηση έλαβε η επικοινωνία και διαύγεια σε όλες τις χώρες τις Ευρώπης με ΜΚΟ και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών να αναλαμβάνουν την πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση του κοινού. Φυσικά δεν ήταν δυνατό να παραλείψω να ρωτήσω για τον ρόλο που έχουν παίξει οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στην Ελλάδα σχετικά με το πρόγραμμα αυτό, δεδομένου του σκανδάλου που ξέσπασε το 2014 με αποκαλύψεις για πάνω από 100 εκατομμύρια κρατικό χρήμα που έρευσε προς διάφορες απίθανες ΜΚΟ.

Στην ερώτησή μου για το αν και κατά πόσο αξιολογήθηκαν οι ΜΚΟ από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την επικοινωνία των MDGs όσον αφορά το έργο αλλά και τις μεθόδους τους, ο Marious Wanders, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κοινωνία των Πολιτών και Διευθυντής του World Vision EU, μου ξεκαθάρισε ότι «οι ελληνικές ΜΚΟ έκαναν μία εξαιρετική δουλειά».

«Λάβαμε περίπου 100 αιτήσεις από ΜΚΟ για να αναλάβουν αυτό το έργο. Δεδομένης της περιορισμένης χρηματοδότησης (περίπου 650.000 ευρώ) συμβάσεις έγιναν μόνο με 17. Δεν ξοδεύτηκε ευρωπαϊκό χρήμα, άσκοπα. Αντιθέτως μέσα από διαδικασίες αξιολόγησης με δύο αξιολογητές, ή και με τρεις αν η διαφορά των δύο ήταν μεγάλη, επιλέχθηκαν οι πιο καινοτόμες από τις ελληνικές ΜΚΟ, των οποίων η δουλειά αποδείχθηκε εξαιρετικά επωφελής», δήλωσε.

Ο Marious Wanders, βρισκόταν στην Αθήνα το 2014, στη συγκεκριμένη παρουσίαση, έχοντας δίπλα του, τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Χρήστο Στυλιανίδη και αρμόδιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει υπόψιν του το σκάνδαλο με τις ελληνικές ΜΚΟ που κατασπατάλησαν δημόσιο χρήμα τα προηγούμενα έτη και την αρνητική δημοσιότητα που έλαβε τότε στην Ελλάδα η δράση των ΜΚΟ και της Κοινωνίας των Πολιτών. Με διαβεβαίωσε ωστόσο για τα πολύ θετικά παραδείγματα που έδωσαν οι ΜΚΟ που ανέλαβαν προγράμματα για το Ευρωπαϊκό Έτος Ανάπτυξης.

Παλαιότερα άρθρα: