Άντε και τη γλίτωσες. Πως κοιμάσαι τα βράδια;

Ante kai th glitwses. pws koimasai ta bradia;
Διαβάστε επίσης

Γράφει η Αλκυόνη Χριστοδουλάκη

Ο λόγος για εσάς κύριοι, που θέλετε να διατηρείτε αυτή την ψεύτικη εικόνα για τον ασήμαντο εαυτό σας κι έπειτα γίνεστε στυγεροί δολοφόνοι εγκαταλείποντας στο δρόμο τα θύματά σας. Κάποια στιγμή θα πρέπει να παρθούν δρακόντεια μέτρα για τους ασυνείδητους οδηγούς που σαν ανήθικοι στρατιώτες εγκαταλείπουν μια μάχη για την οποία έχουν κάθε ευθύνη.

Στη χώρα μας μόνο σε μια 10ετία 18.110 περίπου οδηγοί αποποιήθηκαν κάθε ευθύνη των πράξεών τους και το έβαλαν στα πόδια αφότου χτύπησαν κάποιον συμπολίτη μας. Αυτός ο αριθμός θα έπρεπε να μας κάνει να ανατριχιάζουμε, αλλά δυστυχώς οι περισσότεροι δεν ευαισθητοποιούνται ώσπου να χτυπήσει και τη δική τους πόρτα αυτή η απάνθρωπη πράξη.Είναι πολύ εύκολο και ξυπνάει το επαναστατικό σας πνεύμα να διαμαρτύρεστε συνεχώς «έντιμοι πολίτες» για την καταπάτηση των εργασιακών σας δικαιωμάτων από το κράτος, αλλά όταν ο τροχός γυρίζει προς τα δικαιώματα των άλλων που είναι συνέπεια των δικών σας υποχρεώσεων, νιώθετε μικροί θεοί και παίζετε τη ζωή ανθρώπων στα δάχτυλά σας.

Μας φταίει το αλκοτέστ και σαν γνήσιοι Έλληνες που ξέρουμε καλά την τέχνη της γκρίνιας, τα βάζουμε με τα σαββατιάτικα μπλόκα της αστυνομίας που μας καταστρέφουν το βράδυ και τη διασκέδαση. Μάλιστα κύριοι, γιατί κάποιοι έτσι έχουν ανατραφεί και έτσι έχουν παραμείνει, απαίδευτοι και εγωκεντρικοί. Στη δική τους ζυγαριά συνείδησης, είναι πιο βαρύ το να κατασχεθεί το πολύτιμο δίπλωμά τους παρά να στερήσουν από 2 παιδιά τον πατέρα τους. Αυτοί είμαστε και περνιόμαστε για σπουδαίοι. Η Ελλάδα βάσει στατιστικών στοιχείων, κατέχει τη χειρότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση με 160 θανάτους από τροχαία δυστυχήματα ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 69. Αθάνατη Ελλάδα με το Σωκράτη και τον Πλάτωνα, αυτούς τους Έλληνες έχεις μεγαλώσει!

Μη θίγεστε με τα απαξιωτικά μου λόγια, γνωρίζετε καλά πως είναι μια πραγματικότητα. Είναι αδιανόητο, στις συνθήκες υπό τις οποίες ζούμε, αντί να αναπτύσσεται συνεχώς η αλληλεγγύη μας, να υπάρχουν τόσο σκληρά παραδείγματα καταπάτησης της ίδιας μας της ανθρωπιάς.

Φυσικά θα ήταν μεγάλη μας αμέλεια να μην συμπεριλάβουμε και την τροχαία μας στα πλαίσια της κουβέντας. Οι ειδικοί της επικοινωνιακής πολιτικής δηλώνουν πως θα ήταν πολύ αποτελεσματική μια μέθοδος εκφοβισμού, σχετικά με τις πιθανότητες εύρεσης των δραστών και την τιμωρία τους. Αν κυκλοφορούσε στη χώρα μας το οτι τα περισσότερα περιστατικά εγκατάλειψης θυμάτων τροχαίων εντέλει συλλαμβάνονται, οι πιθανότητες θα μειώνονταν βάσει επιστημονικών ερευνών. Αλλά όχι, εμείς εδώ οι πολιτισμένοι και επιτηδευμένοι σε όλα, με κάθε ευκαιρία αλωνίζουμε στα social media και τις ειδήσεις, κατακρίνοντας άλλο ένα περιστατικό μέσα στα χιλιάδες που δε θα εξιχνιαστεί ποτέ.

Συμπαθάτε με οι καθ’ όλα τυπικοί αστυνομικοί, αλλά όλοι μας έχουμε ζήσει ή ακούσει από φίλους περιστατικά, όπου μετά από αλκοτέστ που έχει ξεπεράσει τα όρια, οι οδηγοί αφήνονται ελεύθεροι, χάρη στην καλή διάθεση των αστυνομικών. Απαράδεκτο, αντιεπαγγελματικό και αναξιοπρεπές. Δεν έχεις κύριε χρήματα να πληρώσεις το πρόστιμο; Μην πιείς ενώ οδηγείς. Δεν έχεις χρήματα να επιστρέψεις με ταξί αφού έχεις πιει; Πάρε ένα ποτό λιγότερο μπας και γλιτώσει και το δόλιο το συκωτάκι σου.

Όλοι απολαμβάνουμε μια έξοδο με αρκετό αλκοόλ, αλλά όταν ρισκάρουμε τη ζωή ενός ανθρώπου, και ειδικά στην περίπτωση που ο οδηγός είναι τόσο άνανδρος ώστε να εγκαταλείψει το θύμα του, θα έπρεπε να υπάρχουν σκληρές συνέπειες και από την πολιτεία και από την αστυνομία. Ας σταθούμε επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων.

Κλείνοντας, θα ήθελα να απευθυνθώ, σε οποιονδήποτε δράστη εγκατάλειψης θύματος τροχαίου. Ελπίζω να διαβάζεις αυτή τη στιγμή.

Άντε και τη γλίτωσες. Αλλά πως κοιμάσαι τα βράδια;

Παλαιότερα άρθρα: