Αντιδράσεις εναντίον των ΗΠΑ για εξουδετέρωση ηγέτη Ταλιμπάν με drone

tromokratia
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ο διαφαινόμενος θάνατος του ηγέτη των Ταλιμπάν Μουλά Αχτάρ Μανσούρ σε επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους (κοινώς drone) έχει προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο. Το Πακιστάν κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για παραβίαση του εναέριου χώρου του κατά τη διάρκεια της στόχευσης των οχήματος του Μανσούρ στα νοτιο-δυτικά του Πακιστάν, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Το Ισλαμαμπάντ εξέδωσε δελτίο τύπου αναφέροντας ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό Ναβάζ Σαρίφ εκ των προτέρων.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, υπεραμύνθηκε του αεροπορικού χτυπήματος υπογραμμίζοντας ότι:

«Είχαμε μακρές συνομιλίες με το Πακιστάν και το Αφγανιστάν για την επίτευξη αυτού του στόχου και αμφότεροι οι ηγέτες των δύο χωρών είχαν ενημερωθεί για το αεροπορικό χτύπημα. Ο Μουλά Μανσούρ έχει εμπλακεί ενεργά στο σχεδιασμό των επιθέσεων στην Καμπούλ, καθώς και σε ολόκληρο το Αφγανιστάν, και αποτελούσε απειλή για τους Αφγανούς αμάχους και τις δυνάμεις του συνασπισμού που επιχειρούν εκεί».

Ένας οδηγός ταξί εικάζεται επίσης ότι έχασε τη ζωή του από το χτύπημα. Ο επιβαίνων που πιστεύεται ότι ήταν ο Μανσούρ είχε στην κατοχή του διαβατήριο με το όνομα Βάλι Μοχάμεντ και επέστρεφε από το Ιράν. Το Πακιστάν ισχυρίζεται ότι δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί επίσημα η ταυτότητά του. Μέχρι στιγμής μόνο το Αφγανιστάν επιβεβαίωσε το θάνατο του Μανσούρ, ωστόσο πηγές των Ταλιμπάν ισχυρίζονται ήδη αναζητούνται οι διάδοχοι για την ηγεσία τους από το Συμβούλιό τους.

Ο Μανσούρ έγινε αρχηγός της Αφγανών Ταλιμπάν τον Ιούλιο του 2015, αντικαθιστώντας τον ιδρυτή των Ταλιμπάν και πνευματικό ηγέτη Μουλά Μοχάμαντ Ομάρ.

Οι αναλυτές λένε ότι ο ίδιος εδραίωνε την εξουσία του, ενεργοποιώντας τον γιο και τον αδερφό του προκατόχου του, αλλά και με τη δρομολόγηση επιθέσεων ευρείας κλίμακας εναντίον των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας. Να αναφερθεί τέλος ότι υπό την ηγεσία του, οι Ταλιμπάν κατάφεραν να καταλάβουν το περασμένο έτος μια σημαντική πόλη για πρώτη φορά μέσα σε 15 χρόνια.

Πηγές: Reuters, Euronews

Παλαιότερα άρθρα: