Αντιδράσεις μουσουλμάνων για τα νέα σκίτσα του Μωάμεθ της Charlie Hebdo

Charlie Hebdo sketches
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Οι αντιδράσεις στο Μουσουλμανικό κόσμο για τα σκίτσα του Μωάμεθ στο νέο φύλλο της Chralie Hebdo, ποικίλουν. Ωστόσο το πανεπιστήμιο του Αλ Αζχάρ στην Αίγυπτο που αντιπροσωπεύει την ύπατη θεσμική αρχή των σουνιτών μουσουλμάνων μιλά σε ανακοίνωσή του για «αναζωπύρωση του μίσους» ως αποτέλεσμα των νέων σκίτσων του Charlie Hebdo.

Δεδομένης της ιστορίας του περιοδικού δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο από το να σατιρίσει τον προφήτη στο πρώτο του φύλλο μετά την αιματηρή επίθεση που δέχθηκαν οι συνεργάτες του. Αντιθέτως μάλιστα μας έκανε εντύπωση η μετριοπάθεια που επέδειξε απέναντι στη ιερά μορφή του Ισλάμ.

Ένας από τους καθηγητές του πανεπιστημίου δήλωσε: «Δεν πρέπει να πληγώνουν τα αισθήματα των άλλων, όπως κι εμείς έχουμε μάθει από το Ισλάμ να μην το κάνουμε, και ζητάμε από όλους τους μουσουλμάνους να αγνοήσουν αυτή τη δουλειά και να μην της δίνουν καμία προσοχή, ούτε να μιλούν για αυτήν, προκειμένου να αποφευχθούν οι αντιδράσεις, κυρίως οι βίαιες αντιδράσεις, γιατί τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ χειρότερα.»

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα δείγμα ότι όσο και αν οι δύο πλευρές τάσσονται υπέρ της ειρήνης και κατά της έκφρασης ακραίου φονταμενταλισμού, αυτό δε σημαίνει ότι υπάρχει και αυξημένη ανοχή για ότι έως τώρα θεωρείτο ότι προσβάλει έναν μουσουλμάνο. Έτσι ενώ το Αλ Αζχάρ «καταδικάζει τη βία και απορρίπτει την τρομοκρατία», συνεχίζει να θεωρεί ότι τα νέα σκίτσα του Μωάμεθ αποτελούν πρόκληση η οποία «δεν εξυπηρετεί τα κοινά συμφέροντα των λαών.»

Πηγή: euronews

Παλαιότερα άρθρα: