Αντίδραση μεγατόνων για το Παλαιστινιακό: Η Ισραηλινή κυβέρνηση χάνει υπουργό της

PALAISTINIAKO
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος του Ισραήλ, Αμίρ Περέτζ ήταν γνωστό ότι ήταν ένας από τους μετριοπαθέστερους της Ισραηλινής κυβέρνησης αναφορικά στο Παλαιστηνιακό ζήτημα. Ωστόσο η ανακοίνωση του εκπροσώπου τύπου του υπουργείου εχθές ήταν καταπέλτης: «Ο Αμίρ Περέτζ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου όπου υπογράμμισε ότι η χώρα θα βιώσει ένα σεισμό σε όλους τους τομείς: διπλωματικό, κοινωνικό και οικονομικό».

Ο υπουργός του Νιετανιάχου ανακοίνωσε την παραίτησή του από την κυβέρνηση δια του εκπροσώπου τύπου του. Ο Περέτζ που είχε διατελέσει και υπουργός Εθνικής Άμυνας του Ισραήλ στο παρελθόν, σήμερα κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι είναι λάθος του που αρνείται να διαπραγματευτεί με τους παλαιστίνιους. Παράλληλα στην ανακοίνωση της παραίτησης αναφέρεται ως αιτία η διαφωνία του με τον προϋπολογισμό του 2015 τον οποίο χαρακτηρίζει «αντικοινωνικό».

Ενώ ως κύρια αιτία εμφανίζεται η διαφωνία στον προυπολογισμό, ο υπουργός Περιβάλλοντος δε διστάζει να θέσει τις διαφωνίες του με την ισραηλινή κυβέρνηση κατηγορώντας τον Νετανιάχου ότι «Αντί να αναζητά τις λύσεις, αναζητά τους ενόχους», ενώ συμπληρώνει «Εγώ διεξάγω έναν πόλεμο χωρίς έλεος εναντίον της τρομοκρατίας όπως επίσης εναντίον της Χεζμπολάχ όπως και της Χαμάς, όμως επίσης πιστεύω και τάσσομαι υπέρ μιας πολιτικής διαδικασίας στο πλαίσιο μιας συνολικής θεώρησης σχετικά με την ασφάλεια του Κράτους του Ισραήλ».

Ο υπουργός βλέπει ότι η άτεγκτη στάση του Ισραήλ θα φέρει θύελλες που θα κληθεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει σε πολλά επίπεδα. Η αρνητική κριτική του υπουργού άρχισε να εντείνεται από τον Απρίλιο, οπότε και ανακοινώθηκε η αναστολή των διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστίνιους. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να πει ότι «Νομίζω- και το λέω με λύπη – ότι ο Νετανιάχου δεν είναι η λύση. Μπορώ να σας πω ότι σε πολλές περιπτώσεις ο Νετανιάχου είναι το πρόβλημα» σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Channel 2. Οι κυβερνήσει του Ισραήλ έδιναν πάντοτε την εικόνα συμπαγούς δύναμης ειδικά όταν επρόκειτο για θέματα ‘εθνικής ασφάλειας’ και συγκεκριμένα το διαρκή πόλεμο με τους Παλαιστίνιους και τη λωρίδα της Γάζας. Σήμερα μετά από τις πιο αιματηρές συγκρούσεις που έχουμε δει ποτέ στην περιοχή, η κυβέρνηση Νετανιάχου χάνει έναν υπουργό της.

Παλαιότερα άρθρα: