Αντίδραση της Επιτροπής για το διορισμό Μπαρόζο στην Goldman Sachs

barozo
Διαβάστε επίσης

Η κομισιόν ζήτησε από τον πρώην πρόεδρό της Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο διευκρινίσεις για τα νέα του καθήκοντα στην τράπεζα Goldman Sachs.

Ο πορτογάλος Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος διατέλεσαι πρόεδρος της Επιτροπής από το 2004 έως το 2014, προσελήφθη τον Ιούλιο από την επιχειρηματική τράπεζα Goldman Sachs ως σύμβουλος θεμάτων που συνδέονται με το Brexit.

Ο διορισμός του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, κυρίως στη Γαλλία και στην Πορτογαλία, και ένα ψήφισμα του προσωπικού της ΕΕ.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο νυν πρόεδρος της Επιτροπής, διαβεβαιώνει πως ο Μπαρόζο του «δήλωσε ότι δεσμεύεται να ενεργήσει με ακέραιο και διακριτικό τρόπο» στην Goldman Sachs.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει επίσης ότι «ζήτησε από τον γενικό γραμματέα της Επιτροπής να του αποστείλει μια επιστολή προκειμένου να του ζητήσει να παράσχει διευκρινίσεις για τα νέα καθήκοντά του και τους όρους του συμβολαίου του».

Και, συνεχίζει, η απάντηση θα υποβληθεί «προς έγκριση στην επιτροπή δεοντολογίας ad hoc», η οποία είναι επιφορτισμένη με το να διαφωτίζει την Επιτροπή κατά πόσον τα προγράμματα επαγγελματικής αναδιάρθρωσης των ευρωπαίων πρώην Επιτρόπων δεν συγκρούονται με τους κανόνες που έχουν θεσπιστεί από κοινού.

Ο κώδικας καλής διαγωγής που υπογράφουν οι Επίτροποι προβλέπει μια 18μηνη περίοδο «ψύξης» μετά το τέλος της θητείας τους, στη διάρκεια της οποίας θα πρέπει να ζητήσουν την άδεια του πρώην εργοδότη τους προκειμένου να απασχοληθούν σε ιδιωτική επιχείρηση.

Ο Μπαρόζο εγκατέλειψε τα καθήκοντά του τον Νοέμβριο του 2014.

Παλαιότερα άρθρα: