Αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από νέο υπερφόρο

enfia_16
Διαβάστε επίσης

Την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ το 2018 με έναν «υπερφόρο κατοχής περιουσίας» προωθεί το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.

Στόχος του νέου φόρου είναι ετησία έσοδα ύψους 2,65 δια ευρώ. Θα είναι κλιμακωτός και θα επιβάλλεται στο σύνολο των ακινήτων και των κινητών περιουσιακών στοιχείων των Ελλήνων πολιτών, ακόμη κι εκείνων που βρίσκονται στο εξωτερικό. Ο νέος φόρος αναμένεται να επιβαρύνει όχι μόνο σπίτια και οικόπεδα, αλλά και αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, σκάφη αναψυχής και άλλα κινητά περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας.

Από τον φόρο αναμένεται να εξαιρεθούν τραπεζικές καταθέσεις και μετοχές εισηγμένων εταιρειών. Από την συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων θα αφαιρείται ως αφορολόγητο ένα συγκεκριμένο ποσό, το οποίο θα κλιμακώνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του κάθε ιδιοκτήτη (έγγαμος, άγαμος, με ή χωρίς προστατευόμενα τέκνα). Στο μεταξύ, χρεωμένος στην Εφορία είναι ο ένας στους δύο Έλληνες.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, σχεδόν 4,14 εκατ. φορολογούμενοι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, έχουν οφειλές στην Εφορία, ενώ τα συνολικά συσσωρευμένα ληξιπρόθεσμα χρέη των πολιτών προς το Δημόσιο ανέρχονται στα 95,3 δια ευρώ, σχεδόν δηλαδή το μισό ΑΕΠ.

Παλαιότερα άρθρα: