ΗΠΑ: Έτοιμη η αντιπυραυλική ασπίδα στη Νότια Κορέα, πάρα τις εκκλήσεις της Κίνας

harry harris
Διαβάστε επίσης

Έτοιμη, ίσως και εντός της εβδομάδος, θα είναι η αντιπυραυλική ασπίδα της Νότιας Κορέας, που θα υλοποιήσουν οι ΗΠΑ.

Όπως διαβεβαίωσε ο ναύαρχος, Χάρι Χάρις, διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ασία και τον Ειρηνικό, καταθέτοντας στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων του Κογκρέσου, το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα που θα αναπτυχθεί στη Νότια Κορέα προκειμένου να αναχαιτίσει τυχόν επίθεση από τη Βόρεια Κορέα, θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει εντός των επόμενων ημερών.

Ο αμερικανός ναύαρχος, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να αποκρούσουν οποιαδήποτε πυραυλική επίθεση της Βόρειας Κορέας εναντίον αμερικανικού αεροπλανοφόρου. Πρόσθεσε όμως ότι η Ουάσινγκτον πρέπει παράλληλα να εξετάσει το ενδεχόμενο ανάπτυξης των αντιπυραυλικών – αμυντικών δυνατοτήτων της, στην Χαβάη.

Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι «το σημείο καμπής» για τις ΗΠΑ θα φτάσει όταν ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Τζονγκ Ουν, αποκτήσει την στρατιωτική δυνατότητα να υλοποιήσει τις απειλές του προς την Ουάσινγκτον, αναφερόμενος προφανώς στο βαλλιστικό και το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ.

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Carl Vinson και τα πολεμικά σκάφη που το συνοδεύουν αναμένεται να φτάσουν στην κορεατική χερσόνησο στα τέλη της εβδομάδας.

Από την άλλη έκκληση στις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στη Νότια Κορέα, απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η κλιμάκωση της κρίσης με την Βόρειο Κορέα. Πρέπει, είπε ο Γουάνγκ Γι, αναφερόμενος στην κοινή ναυτική άσκηση των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας, να σταματήσουμε την πυρηνική δραστηριότητα της Βόρειας Κορέας, αλλά και να σταματήσουν οι ευρείας κλίμακας μετακινήσεις πολεμικών πλοίων στις κορεατικές θάλασσες.

Παράλληλα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο με την ευκαιρία της συνάντησής του με τον Γερμανό ομόλογό του, ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών, κάλεσε όλες τις πλευρές να εργαστούν για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης.

Αυτό που επείγει, είπε, αυτή την στιγμ είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και όλες οι πλευρές πρέπει να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια.

Για καταλήξει με την επισήμανση ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα είναι εύθραυστες και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ότι μια νέα σύρραξη ή επεισόδια θα μπορούσαν να συμβούν οποιαδήποτε στιγμή. Επομένως, τόνισε, καλούμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν ενέργειες ή δηλώσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες προκλήσεις.

Παλαιότερα άρθρα: