Ανυποχώρητο το ΔΝΤ, επιμένει σε βαριά μέτρα

ELLADA-IMF
Διαβάστε επίσης

Το ΔΝΤ επιμένει στην εκτίμηση ότι χρειάζονται πρόσθετα μέτρα της τάξεως του 4% με 5% του ΑΕΠ, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό έως το 2018, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου Τζέρι Ράις. «Δεν είμαστε σκληροί είμαστε ρεαλιστές» σημείωσε, στέλνοντας σαφές μήνυμα σε ΕΕ και Αθήνα και αποδεικνύοντας ότι οι διαβουλεύσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης παραμένουν ένα παιχνίδι για γερά νεύρα.

Δεν ζητάμε τίποτα επιπλέον πέρα από την επίτευξη των «πολύ φιλόδοξων» συμφωνημένων στόχων, είπε, ακολουθώντας ουσιαστικά τη γραμμή Τόμσεν ότι ή θα ληφθούν μέτρα ή θα μειωθούν οι στόχοι του προγράμματος ή θα υπάρξει γενναία μείωση χρέους.

Πάντως, παρά το χάσμα που, όπως φαίνεται, παραμένει μεταξύ ΕΕ-ΔΝΤ στα δημοσιονομικά, ο Ράις προανήγγειλε έγκαιρη επιστροφή του ΔΝΤ και των επικεφαλής των θεσμών στην Ελλάδα, μιλώντας μάλιστα για «καλή πρόοδο» στο χθεσινό «μυστικό δείπνο» των θεσμών. Μήπως η πρόοδος αφορά συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους, εύλογο ερώτημα που προκύπτει. Σημείωσε μάλιστα ότι το Ταμείο «συμμερίζεται το στόχο της έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης».

Δεδομένο θεωρείται ότι οι θεσμοί θα συνεχίσουν τις επαφές σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να βρουν τη χρυσή τομή και να επιστρέψουν στην Αθήνα. Στόχος παραμένει τις επόμενες ημέρες και πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup οι επαφές να έχουν αποδώσει καρπούς, προκειμένου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να συζητήσουν και για την ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής στην Αθήνα.

Παλαιότερα άρθρα: