ΗΠΑ: Επέκταση της απαγόρευσης μεταφοράς ηλεκτρονικών συσκευών σε αεροσκάφη

Electronic devices ban
Διαβάστε επίσης

Γράφει o Κωνσταντίνος Παντελής

Η διοίκηση Trump ενδέχεται να επεκτείνει την απαγόρευση της μεταφοράς φορητών υπολογιστών σε εμπορικά αεροσκάφη, με στόχο να συμπεριλάβει ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά παράλληλα, εξετάζει τον τρόπο διασφάλισης ότι οι μπαταρίες λιθίου που θα αποθηκεύονται στις αποσκευές δεν θα εκρήγνυνται κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, σύμφωνα με όσα δήλωσαν αξιωματούχοι που ασχολούνται με το ζήτημα.

Οποιαδήποτε επέκταση της απαγόρευσης θα μπορούσε να επηρεάσει τους αερομεταφορείς των ΗΠΑ, όπως η United Airlines, η Delta Air Lines Inc και η American Airlines Group. Έξι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αναμένουν από την Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (DHS) να προβεί σε ανακοίνωση, αν και δεν διευκρινίστηκε το πότε.

Οι υπάλληλοι της DHS σχεδιάζουν να συναντηθούν με αξιωματούχους της αεροπορικής βιομηχανίας την Πέμπτη προκειμένου να συζητήσουν για θέματα ασφαλείας, σύμφωνα πάντα με επίσημες πληροφορίες. Επίσης την Πέμπτη, ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικής Ασφάλειας, κ. John Kelly, θα παράσχει μια εμπιστευτική ενημέρωση στους γερουσιαστές σχετικά με τις εγχώριες απειλές, με τα ζητήματα των αεροπορικών εταιρειών να αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο, αποκάλυψε σύμβουλος του Κογκρέσου.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο οι Η.Π.Α. ανακοίνωσαν περιορισμούς για τη μεταφορά φορητών υπολογιστών σε πτήσεις από 10 αεροδρόμια, όπως αυτό τον ΗΑΕ, της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ και της Τουρκίας, λόγω φόβων ότι θα μπορούσαν να εγκατασταθούν κρυμμένες βόμβες στις ηλεκτρονικές συσκευές που μεταφέρονται στην καμπίνα των αεροσκαφών.

Η Βρετανία ακολούθησε σύντομα το παράδειγμα των περιορισμών σε ένα ελαφρώς διαφορετικό σύνολο διαδρομών. Κάποιος Ευρωπαίος αξιωματούχος είχε τότε αποφανθεί ότι η εκτεταμένη απαγόρευση μεταφοράς φορητών υπολογιστών στην καμπίνα θα μπορούσε να επηρεάσει τις πτήσεις από τη Βρετανία προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο εκπρόσωπος της DHS, Dave Lapan είπε ότι ο Kelly «δεν έχει λάβει κάποια απόφαση, αλλά συνεχίζουμε να αξιολογούμε το περιβάλλον των απειλών και έχουμε συμμετάσχει σε συζητήσεις με εκπροσώπους αεροπορικών εταιρειών και με άλλους ενδιαφερόμενους για την απειλή».

Ορισμένες αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες ήδη καταρτίζουν σχέδια με φόντο την επικείμενη έκδοση της εντολής που θα επιβάλλει περιορισμούς στη μεταφορά ηλεκτρονικών συσκευών εκ μέρους των επιβατών που ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Να σημειωθεί βέβαια ότι η απαγόρευση μεταφοράς φορητών υπολογιστών καθώς και άλλων συσκευών μεγαλύτερων από κινητά τηλέδωνα στα αεροπορικά ταξίδια προς τις ΗΠΑ έχει επηρεάσει τις απευθείας πτήσεις προς τις Ηνωμένες Πολιτείες από την Royal Jordanian Airlines, την Egypt Air, την Turkish Airlines, τη Saudi Arabian Airlines, την Kuwait Airways, την Royal Air Maroc, και την Etihad Airways.
Παρά ταύτα, πρέπει να καταστεί σαφές ότι εκκρεμεί η διευθέτηση πρακτικών παραμέτρων στο μέτρο της απαγόρευσης μεταφοράς ηλεκτρονικών συσκευών στις καμπίνες των αεροπλάνων, όπως αυτή που αφορά στον κίνδυνο έκρηξης των μπαταριών λιθίου που θα είναι συγκεντρωμένες στον χώρο των αποσκευών.

 Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές έχουν προειδοποιήσει σχετικά ότι η τοποθέτηση ενδεχομένως εκατοντάδων συσκευών σε δεδομένο χώρο του αεροσκάφους σε πτήσεις μεγάλων αποστάσεων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών, αυξάνοντας τον κίνδυνο πυρκαγιάς από μπαταρίες ιόντων λιθίου που έχουν απενεργοποιηθεί.

Επίσης, ο Peter Goelz, πρώην διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας των Μεταφορών στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ότι μια σημαντική επέκταση της απαγόρευσης της εντός καμπίνας μεταφοράς ηλεκτρονικών προϊόντων «θα αποτελέσει ένα σημαντικό υλικοτεχνικό πρόβλημα για τις αεροπορικές εταιρείες».

Μένει να δούμε εάν η επέκταση του μέτρου θα ισχύσει καθώς και ποιές θα είναι οι πρακτικές αλλαγές που αυτό θα επιφέρει στις μεταφορές και στην εξυπηρέτηση των επιβατών.

Πηγές: Reuters,Euronews

 

Παλαιότερα άρθρα: