Απαισιόδοξος για τις ειρηνευτικές συνομιλίες ο επικεφαλής της Συριακής αντιπολίτευσης

αρχείο λήψης
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της συριακής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι δεν είναι αισιόδοξος για τις επερχόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο περαιτέρω αμφιβολίες, σχετικά με το αν η ομάδα θα συμμετέχει στις συνεδριάσεις που έχουν προγραμματιστεί για την Παρασκευή στη Γενεύη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Al-Assad Zoubi, σύμφωνα με το αραβικό ειδησεογραφικό κανάλι Al-Hadath, φαίνεται να υποστήριξε πως οι πρόσφατες διπλωματικές κινήσεις «δεν προκαλούν αισιοδοξία για τις διαπραγματεύσεις».

Πρόσθεσε δε, ότι ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, Staffan de Mistura, «δεν μπορεί να επιβάλει τους όρους» στην πλευρά της αντιπολίτευσης.

Το Ύπατο Συμβούλιο Διαπραγματεύσεων (HNC) επρόκειτο να συγκληθεί στο Ριάντ την Τρίτη, προκειμένου να αποφασίσει εάν θα παραστεί στη συνεδρίαση της Γενεύης.

Αυτό που έχει ήδη γίνει γνωστό μέχρι στιγμής είναι ότι θα απέχει από τις διαπραγματεύσεις, εκτός εάν η συριακή κυβέρνηση και οι Ρώσοι σύμμαχοί της σταματήσουν τις αεροπορικές επιδρομές στις συριακές πόλεις.

Από την πλευρά του ο De Mistura δήλωσε, ότι η συνάντηση στη Γενεύη θα έχει ως στόχο να δώσει το έναυσμα για περαιτέρω εξάμηνες συνομιλίες, κατά τις οποίες θα τεθεί πρωτίστως ως στόχος η κατάπαυση του πυρός, και αργότερα μια πολιτική λύση σε ένα πόλεμο που έχει αφανίσει περισσότερους από 250.000 ανθρώπους και έχει αναγκάσει περισσότερους από 10 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Πηγή

Reuters

Παλαιότερα άρθρα: