Απίθανη η άρση των ρωσικών κυρώσεων για τη Μέρκελ

merk
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αρθούν οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, από τη στιγμή που η Μόσχα δεν έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του ειρηνευτικού σχεδίου του Μινσκ, όπως δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Η Μέρκελ είπε στο Deutschland Redaktions Netzwerks (RND) ότι η Ρωσία έχει προκαλέσει μια μεγάλη κρίση με την προσάρτηση της χερσονήσου της Μαύρης Θάλασσας στο κομμάτι της Κριμαίας το 2014, αλλά και με την υποστήριξη των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία. «Η Ευρώπη έπρεπε να αντιδράσει στην εν λόγω παραβίασης των βασικών αρχών που τη διέπουν», υπογράμμισε η Μέρκελ.

Πρόσθεσε δε ότι εκείνη και ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, δούλευαν «με όλη τους τη δύναμη» προκειμένου να παροτρύνουν την Ουκρανία και τη Ρωσία για την εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός του Μινσκ, παρά τις πολλές δυσκολίες.

«Αυτό είναι και παραμένει το σημείο αναφοράς για το μέλλον των κυρώσεων», κατέληξε η Μέρκελ.

Να αναφερθεί ότι η ΕΕ συμφώνησε τον Ιούνιο να επεκτείνει τις κυρώσεις της ενάντια στη Μόσχα στον τομέα της ενέργειας, της οικονομίας και της άμυνας στη βάση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ, όπως και άλλοι κορυφαίοι Σοσιαλδημοκράτες, τμήμα του κυβερνώντος συνασπισμού της Μέρκελ, έχουν υιοθετήσει μια περισσότερο συμφιλιωτική προσέγγιση, λέγοντας ότι η ΕΕ θα πρέπει να άρει σταδιακά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εάν υπάρξει πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία.

Πηγές: Reuters, Euronews

Παλαιότερα άρθρα: