Από την αλληλεγγύη στην απειλή για έξοδο από τη Σένγκεν, λίγοι πρόσφυγες δρόμος

Tsipras-Giounker-660x368-600x368
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Δεν έχουν περάσει πολλές μέρες από τότε που όλοι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έκαναν δακρύβρεχτες δηλώσεις για την αλληλεγγύη που πρέπει να επιδείξουμε στους πρόσφυγες και την βοήθεια που πρέπει να παρασχεθεί στην Ελλάδα που μόνη της διαχειριζόταν τις προσφυγικές ροές.

Ξαφνικά, απειλές εκτοξεύονται προς την Ελλάδα για έξοδο από τη συνθήκη Σένγκεν, μόνο μέσα από δημοσιεύματα του Τύπου, ωστόσο, με την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη να δηλώνει ότι είναι εντελώς αναληθή. Στο ενδιάμεσο έχουν προηγηθεί οι επίμονες προσπάθειες της Γερμανίας για κοινές περιπολίες Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο, ενώ όταν αυτό απορρίφθηκε από την Ελληνική πλευρά, ήρθαν τα δώρα στους Τούρκους και οι απειλές στου Έλληνες.

Με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, με διαφορά έναν από τους πιο άχρηστους Έλληνες επιτρόπους που πέρασαν ποτέ, να κρούει επίσης το καμπανάκι του κινδύνου προκειμένου η Ελλάδα να φυλάξει τα σύνορά της. Ο κ. Αβραμόπουλος, σε δηλώσεις του στην Καθημερινή, τόνισε ότι «η άμεση και πλήρης εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων σε πρόσφατα συμβούλια, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από όλα τα Κράτη Μέλη θα ενισχύσει την ασφάλεια των θαλάσσιων συνόρων αλλά και θα επαναφέρει τον έλεγχο στα βόρεια σύνορα, όπου μη ταυτοποιημένοι μετανάστες προσπαθούν να συνεχίσουν τη πορεία τους προς τα βόρεια».

Ναι, οι ελληνικές αρχές δεν έχουν επιδείξει την αποτελεσματικότητα που χρειάζεται. Αλλά ας μην είμαστε αφελείς. Η Ευρώπη δεν μπορεί να ελέγξει τα κράτη – αντάρτες που απλά δεν θα δεχθούν τους πρόσφυγες. Στα Σκόπια αλλά και σε άλλες χώρες εκ των πραγμάτων εγκλωβίζει χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλαδα, ενώ την κατάσταση περιπλέκει και η κίνηση της Σλοβακίας να προσφύγει δικαστικά κατά της πρόσφατης απόφασης της ΕΕ που προβλέπει την αναδιανομή των προσφύγων μεταξύ των κρατών μελών.

Είναι ξεκάθαρο, η Ευρωπαική αλληλεγγύη θέλει να σπρώξει πίσω ή και να βουλιάξει βάρκες με πρόσφυγες ενώ παράλληλα αναλαμβάνει ον έλεγχο των ελληνικών συνόρων μέσω της FRONTEX. Διότι αν πραγματικά η FRONTEX ερχόταν να βοηθήσει, θα έπρεπε να δρα υπό τις εντολές του ελληνικού πολεμικού ναυτικού και λιμενικού. Τουλάχιστον αυτό.

Παλαιότερα άρθρα: