Από τον «Τειρεσία» θα παρακολουθούνται και οι εγγυητικές

fb0e8fdcdcdd97974c6f1b191e8765a2_XL
Διαβάστε επίσης

Υπό τον έλεγχο του «Τειρεσία» μπαίνουν και οι εγγυητικές επιστολές, προκειμένου να καταγραφεί ο όγκος που διακινείται καθημερινά, αλλά και να προληφθούν φαινόμενα απάτης στον χώρο. Η έκδοση εγγυητικών επιστολών αποτελεί ένα γκρίζο πεδίο στη χρηματοδότηση της οικονομίας, καθώς ενώ πρόκειται για μια τυπική μορφή δανεισμού, δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τον ακριβή ετήσιο όγκο.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η αποτύπωσή τους θα γίνει κατά το πρότυπο της παρακολούθησης της έκθεσης που έχει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο σε δάνεια, κάρτες ή επιταγές, συμπληρώνοντας ουσιαστικά το προφίλ για την πιστοληπτική ικανότητα των επιχειρήσεων.

Η εφαρμογή αναμένεται να ωφελήσει και το Δημόσιο, καθώς ένας μεγάλος όγκος εγγυητικών επιστολών που εκδίδεται αφορά έργα που δημοπρατούν τα υπουργεία, οι δήμοι ή οι περιφέρειες. Μέσα από την καταγραφή των εγγυητικών επιστολών, θα μπορεί κάθε δημόσιος φορέας να διαπιστώσει εάν η εγγυητική επιστολή είναι γνήσια. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να αποφευχθούν φαινόμενα απάτης και να εντοπιστούν κυκλώματα που δρουν εκδίδοντας πλαστές εγγυητικές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση εξάρθρωσης δύο εγκληματικών οργανώσεων το καλοκαίρι, οι οποίες είχαν στήσει βιομηχανία έκδοσης πλαστών εγγυητικών, προκαλώντας στο Δημόσιο ζημία πολλών εκατομμυρίων.

Το κύκλωμα εξαρθρώθηκε κατόπιν καταγγελίας του υφυπουργού Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη στον οικονομικό εισαγγελέα και αφού είχε προηγηθεί η κινητοποίηση του μηχανισμού του υπουργείου, ελέγχοντας μία προς μία τις εγγυητικές που κατέθεταν επενδυτές προκειμένου να επιδοτηθούν από τον αναπτυξιακό νόμο. Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει μέχρι σήμερα ικανοποιήσει αιτήματα για την επιχορήγηση επενδυτικών σχεδίων από 100.000 έως 3 εκατ. ευρώ, κάνοντας αποδεκτές εγγυητικές επιστολές ύψους 410 εκατ. ευρώ, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των εγγυητικών που δέχονται οι ΟΤΑ κάθε χρόνο.

Ένας σημαντικός αριθμός επιχειρηματιών, όπως αναφέρει η Καθημερινή, προτιμά τον δανεισμό μέσω εγγυητικής επιστολής στις συναλλαγές του κυρίως με τους προμηθευτές, γιατί πρόκειται για πίστωση που βαρύνεται με χαμηλότερο κόστος σε σχέση με το δάνειο για κεφάλαιο κίνησης. Το μέσο κόστος διαμορφώνεται σήμερα σε 3% – 4% τον χρόνο, όταν το μέσο επιτόκιο για κεφάλαιο κίνησης είναι μεταξύ 8% – 11%. Η έκδοσή τους, ωστόσο, δεν είναι απλή υπόθεση, αφού η τράπεζα αξιολογεί τον πελάτη της συνολικά, όπως ακριβώς κάνει για την έγκριση ενός δανείου. Ετσι το φαινόμενο των πλαστών εγγυητικών ανθεί από κυκλώματα, που υποστηρίζουν ότι μπορούν να εξασφαλίσουν την έκδοση εγγυητικών από τράπεζες είτε του εσωτερικού είτε του εξωτερικού, τις οποίες ουσιαστικά πλαστογραφούν. Η σχετική εφαρμογή του «Τειρεσία» αναμένεται να είναι έτοιμη εντός του καλοκαιριού και προβλέπει την καταγραφή όλων των εγγυητικών επιστολών που εκδίδουν οι τράπεζες, μέσα από την καθημερινή αποστολή των σχετικών στοιχείων.

Παλαιότερα άρθρα: