Αποκλεισμός του Wikileaks στην Τουρκία, μετά τη διαρροή e-mail του AKP

tur_wiki
Διαβάστε επίσης

To Wikileaks προχώρησε στη δημοσίευση του πρώτου μέρους των e-mail του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Τουρκία (AKP), όπως είχε προαναγγείλει.

Πρόκειται συγκεκριμένα για 294.548 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από 762 θυρίδες λογαριασμών από το «A» έως το «Ι», μαζί με χιλιάδες επισυναπτόμενα αρχεία.

Το Συμβούλιο Τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας, μετά τη δημοσίευση 300.000 e-mail του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, προχώρησε σε αποκλεισμό της ιστοσελίδας του Wikileaks. Η αρχή ανακοίνωσε ότι έλαβε «διοικητικά μέτρα» κατά του ιστότοπου, όρος που χρησιμοποιείται στην Τουρκία για να ορίσει τον αποκλεισμό της πρόσβασης σε ιστοσελίδες.

Τα e-mail έχουν σταλεί από τη διεύθυνση akparti.org.tr του AKP. Το πιο πρόσφατο έχει ημερομηνία αποστολής την 6η Ιουλίου 2016, ενώ τα παλαιότερα χρονολογούνται από το 2010.

Το υλικό πέρασε στην κατοχή του Wikileaks μία εβδομάδα πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος και η δημοσίευση έγινε ως απάντηση στις μαζικές εκκαθαρίσεις στη γειτονική χώρα.

Παλαιότερα άρθρα: