Απολογισμός της τραγωδίας στο Νεπάλ και διεθνής κινητοποίηση

nepal-sismos
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Έντονη διεθνής κινητοποίηση για αρωγή βοήθειας στο Νεπάλ, μετά τον τραγικό σεισμό, σημείωνει ταχείς ρυθμούς.

Οι γιατροί του κόσμου έχουν ήδη μια ομάδα στο Νεπάλ που έχει ξεκινήσει να βοηθά τους σεισμόπληκτους ενώ ετοιμάζονται ενισχύσεις να αναχωρήσουν απο το Παρίσι. Οι συνθήκες ακόμη και για τη μετάβαση στις πληγείσες περιοχές ειναι πολύ δύσκολες αφου έχουν καταστραφεί δρόμοι και δεν λειτουργούν οι τηλεπικοινωνίες.

Ο ερυθρός σταυρός βρίσκεται επί ποδός με ομάδες εθελοντών να βοηθούν στις έρευνες για ανεύρεση επιζώντων και προσφορά βοήθειας σε τραυματίες. Παράλληλα, η τράπεζα αίματος του Ερυθρού Σταυρού στο Κατμαντού τροφοδοτεί τα νοσοκομεία με αίμα, κάτι το οποίο πρόκειται να κάνουν και οι αντίστοιχες τράπεζες σε Κουάλα Λουμπούρ και Ντουμπάι.

Η Βρετανική ΜΚΟ Oxfam, πρόκειται να στείλει πόσιμο νερό και βασικά είδη διατροφής και η γαλλική Action contre la fail, περιμένει τις ομάδες τις που βρίσκονται στον τόπο της τραγωδίας να ενημερώσουν για την αποτίμηση των αναγκών.

Κανείς δεν γνωρίζει ακόμη με βεβαιότητα μπορεί να ειναι οι νεκροί. Οι εκτιμήσεις τις αστυνομίας μιλούν για τουλάχιστον 3.218 νεκρούς και 6.538 τραυματίες. Νούμερα που αναμένεται να αυξηθούν αφού η πρόσβαση των ομάδων διάσωσης είναι πολύ δύσκολη μέσα στα ερείπια.

Οι άνθρωποι κοιμούνται στην ύπαιθρο ενώ οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για ισχυρές καταιγίδες. Οι ελλείψεις σε τρόφιμα και πόσιμο νερό ειναι πολύ σοβαρές και η οικονομική ανάγκη που φαίνεται να έχει το Νεπάλ αυτή τη στιγμή αγγίζει τα 5 δις δολλάρια, πόσο που αντιστοιχεί στο 20% του ΑΕΠ της χώρας.

Πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Παλαιότερα άρθρα: