Απομακρύνεται η δικοινοτική λύση για Ισραήλ-Παλαιστίνη

isr_pal
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Απομακρύνεται η δικοινοτική λύση στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, σύμφωνα με προειδοποίηση του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή την Κυριακή, αφού και οι δύο πλευρές αποσιώπησαν τις επικρίσεις των διεθνών μεσολαβητών.

Έκθεση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή από το λεγόμενο Κουαρτέτο – τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη και τη Ρωσία – κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει την πολιτική της οικοδόμησης οικισμών σε κατεχόμενα εδάφη που ως αποτέλεσμα έχουν τον περιορισμό της παλαιστινιακής ανάπτυξης.

Η Ισραηλινή πολιτική «διαβρώνει σταθερά τη βιωσιμότητα της δικοινοτικής λύσης», αναφέρθηκε από τον απεσταλμένο του ΟΗΕ. Ο ίδιος προέτρεψε επίσης την Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία ασκεί περιορισμένη αυτοδιοίκηση στη Δυτική Όχθη, να λάβει μέτρα για τον τερματισμό της υποκίνησης βίαιων επεισοδίων εναντίον των Ισραηλινών, να καταδικάσει «όλες τις πράξεις τρομοκρατίας» και να κάνει περισσότερα για την καταπολέμησή τους.

«Η έκθεση του Κουαρτέτου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι βρισκόμαστε σε μια επικίνδυνη κλίση στη βάση ενός κράτους, κάτι που δεν είναι συμβατό με τις εθνικές επιδιώξεις των δύο λαών», έγραψε ο Νικολάι Μλαντένοφ, ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, σε σχόλιο που απέστειλε σε δημοσιογράφους την Κυριακή.

Ο ίδιος σχολίασε επίσης τις παλαιστινιακές και ισραηλινές επικρίσεις της έκθεσης του Κουαρτέτου. «Ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν μπορούν να γίνουν περισσότερα προκειμένου να σταματήσει η υποκίνηση βίας;» ρώτησε, ενώ συμπλήρωσε «Μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι οι παράνομοι εποικισμοί … δεν υπονομεύουν την προοπτική για μια δικοινοτική λύση;»

Το Ισραήλ εξέφρασε την ικανοποίησή του για ορισμένα μέρη της έκθεσης του Κουαρτέτου, εντούτοις δεν σηματοδότησε καμία αλλαγή στην ανέγερση οικισμών, λέγοντας ότι το έγγραφο «διαιωνίζει το μύθο ότι οι ισραηλινές κατασκευές στη Δυτική Όχθη αποτελούν εμπόδιο για την ειρήνη». Ο Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε από την πλευρά του ότι η παλαιστινιακή άρνηση να αναγνωρίσει το Ισραήλ ως εβραϊκό κράτος βρίσκεται στο επίκεντρο του αδιεξόδου.

Παράλληλα, εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου Προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς, εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι το Κουαρτέτο δεν απαιτεί την πλήρη αποχώρηση των Ισραηλινών στις γραμμές που υπήρχαν πριν το Ισραήλ καταλάβει τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ στον πόλεμο του 1967.

Οι Παλαιστίνιοι θέλουν ένα ανεξάρτητο κράτος σε αυτές τις περιοχές και στη Λωρίδα της Γάζας, έναν παράκτιο θύλακα που ελέγχεται από το 2007 από την ισλαμιστική Χαμάς. Οι ειρηνευτικές συνομιλίες κατέρρευσαν τον Απρίλιο του 2014 και η ισραηλινο-παλαιστινιακή βία έχει σημειώσει άνοδο κατά τους τελευταίους μήνες.

Ο Μλαντένοφ απεύθυνε, τέλος, έκκληση στους Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ηγέτες για να εφαρμόσουν τις συστάσεις της έκθεσης, προσφέροντας τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας για να το πράξουν. «Καλώ τους ηγέτες και των δύο πλευρών να μην χάσουν αυτή την ευκαιρία», έγραψε συγκεκριμένα.

Πηγή: Reuters

Παλαιότερα άρθρα: