Απομάκρυνση βαρέων όπλων στην Ανατολική Ουκρανία

CACHE_620X620_1_1214304
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Μία από τις πιο σημαντικές συμφωνίες, στα πλαίσια της αντιμετώπισης της Ουκρανικής κρίσης, υπεγράφη μεταξύ Κιέβου και αυτονομιστών. Ο στρατηγός Ολεξάντρ Ρόζμανζιν δήλωσε ότι «Τα έγγραφα υπεγράφησαν για να ξεκινήσει η απομάκρυνση των βαρέων όπλων απ” όλη τη γραμμή του μετώπου».

Ο Έντουαρντ Μπασούριν, διοικητής των αυτονομιστών ανακοίνωσε ότι από πλευράς τους, θα ξεκινήσουν την Κυριακή, εχθές, την απομάκρυνση των βαρέων όπλων, διαδικασία που σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, αναμένεται να διαρκέσει δύο εβδομάδες, μεταδίδει το Βήμα.

«Το σχέδιο υπεγράφη χθες το βράδυ (Σάββατο)» δήλωσε ο Μπασούριν και συπλήρωσε «Ξεκινώντας από σήμερα έχουμε δύο εβδομάδες για να απομακρύνουμε τα βαρέα όπλα». Ωστόσο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ουκρανικού στρατού Αντρίι Λισένκο δηλώνει ότι δεν έχουν επιβεβαίωση ότι οι αυτονομιστές έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία.

Πάντως υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση των βαρέων όπλων στο οποίο δεσμεύονται με την υπογραφή τους οι πρόεδροι των Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο και Ιγκόρ Πλοτνίνσκι, αντίστοιχα.

Τα παραπάνω είναι όροι της συμφωνίας του Μινσκ 2, της 17ης Φεβρουαρίου, προκειμένου να δημιουργηθεί μια ουδέτερη ζώνη με πλάτος 50-140 χιλιόμετρα.

Παλαιότερα άρθρα: