Απομονώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ οι antigold

Εκλογές Μαΐου και εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική
Διαβάστε επίσης

Ανατροφοδοτείται το ενδιαφέρον γύρω από την υπόθεση εξόρυξης χρυσού στα μεταλλεία στις Σκουρίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού πρωτοστάτησε στις αντιδράσεις κατά της επένδυσης και υποσχέθηκε το κλείσιμο των μεταλλείων, μόλις ανέλαβε την εξουσία, πριν ένα χρόνο, αναγκάστηκε να «μαζέψει» την προκλητική ρητορική του. «Δεν είναι δυνατό να ακυρωθεί μια επένδυση που δίνει δουλειά σε πολλές εκατοντάδες ανθρώπους, με πρόσχημα τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, ο οποίος, όμως, δεν επιβεβαιώνονται επιστημονικά.»

ο Αλέξης Τσίπρας, πριν ένα χρόνο, θέλησε ο ίδιος να κλείσει οριστικά το θέμα, ξεκαθαρίζοντας ότι η λειτουργία των μεταλλείων θα συνεχιστεί, μιας και έχουν εξασφαλίσει όλα τα απαιτούμενα πιστοποιητικά και οι έλεγχοι ποιότητας. Η απόφασή του αυτή απογοήτευσε το σκληρό πυρήνα των οπαδών του στη Χαλκιδική και στη Θεσσαλονίκη, όπου έχει αναπτυχθεί το κίνημα κατά του χρυσού και έφερε σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τότε τη βουλευτή Χαλκιδικής Κατερίνα Ιγγλέζη, η οποία αδυνατούσε να «συγκρατήσει» τα τοπικά στελέχη και τους οπαδούς του κόμματος.

Σήμερα, ένα χρόνο μετά τη συγκρότηση της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, το θέμα δεν έχει λυθεί. Το κίνημα κατά του χρυσού τάσσεται εκ νέου κατά του ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να επιδείξει πολιτική βούληση και να τηρήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις της. «Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι η διοίκηση δεν θα ασκείται με αναχρονιστικούς και φωτογραφικούς νόμους, εξακολουθεί όμως να επικαλείται μια νομιμότητα που βασίζεται σε τέτοιου είδους νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων.» Οι antigold συμπληρώνουν ότι «ένας χρόνος διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και το θέμα δεν έχει λυθεί.»

Φαίνεται πως η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει να απομονώνεται από τους παραδοσιακούς της συμμάχους, τους antigold, αφού δεν τήρησε όσα τους υποσχέθηκε. Το θέμα επανέρχεται στο προσκήνιο, αλλά μένει να δούμε κατά πόσον ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει θέση.

Παλαιότερα άρθρα: