Αριστερή κυβέρνηση με ακροδεξιά αστυνομία

astunomia
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Μία επιστολή με την υπογραφή της δικηγόρου Αντωνίας Λεγάκη, εγκαλεί τον πρωθυπουργό πολιτικά αλλά και προσωπικά για όσα έλαβαν χώρα στις 15 Ιουλίου, με την σύλληψη και κακοποίηση διαδηλωτών, κυρίως με αφορμή τις σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού στη χθεσινή συνέντευξή του στο Κόκκινο.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «ξένους προβοκάτορες» ανάμεσα στους συλληφθέντες από την αστυνομία. Με αφορμή αυτή τη δήλωση η δικηγόρος που υπερασπίστηκε δύο από τους συλληφθέντες διαδηλωτές που δεν ήταν καθόλου ξένοι και καθόλου προβοκάτορες, όπως εξηγεί, έγραψε επιστολή που απευθύνει ερωτήματα στον Αλέξη Τσίπρα, τα οποία είναι δύσκολο να απαντήσει, όσο επιμένει σε αυτή την ολική στροφή που έχει κάνει από τις παλιότερες θέσεις του.

«Είχα την τιμή να υπερασπιστώ τουλάχιστον δύο από τους δήθεν «αλλοδαπούς προβοκάτορες», κανείς από τους οποίους δεν κατηγορήθηκε ότι πέταγε μολότωφ στον κόσμο! Τον πρόεδρο του Συλλόγου Βιβλίου Χάρτου της μακρινής χώρας «Αττική» και έναν οπερατέρ που γυρνώντας από την εργασία του εντάχθηκε στο μπλοκ της ΟΚΔΕ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ – ΑΝΤΑΡΣΥΑ για να διαδηλώσει και βρέθηκε κατηγορούμενος και άμεσα άνεργος αφού οι «δυνάμεις ασφαλείας» του έσπασαν το χέρι που είναι απαραίτητο εργαλείο δουλειάς. Αθωώθηκαν αλλά δεν αποζημιώθηκα…», εξηγεί η κα. Λεγάκη.

Αφού έθεσε, ποια είναι η ίδια, ποια η σχέση της με τους συλληφθέντες και τον λόγο για τον οποίο γράφει την εν λόγω επιστολή η δικηγόρος, αναφέρει και τις υπόλοιπες περιπτώσεις συλληφθέντων στις οποίες περιλαμβάνονταν, «ένας κοινωνικός λειτουργός μέλος του σωματείου του νοσοκομείου «Παμακάριστος», τέσσερεις εκπαιδευτικοί και ένας εργάτης αλβανός μετανάστης, γέννημα θρέμμα στην Ελλάδα». Μάλιστα σημειώνει χαρακτηριστικά ότι όλοι οι παραπάνω ήταν ενταγμένοι σε «εργατικές, κοινωνικές και πολιτικές συλλογικότητες από αυτές που ο πρωθυπουργός προεκλογικά κολάκευε πολιτικά, προς άγραν ψηφοφόρων».

Με έντονα πολιτικό χαρακτήρα η επιστολή αυτή περιλαμβάνει αναφορές στις απίστευτες αυθαιρεσίες των αστυνομικών κατά τη σύλληψη των διαδηλωτών. Υποθέτει η κα Λεγάκη, ότι ο πρωθυπουργός δεν γνωρίζει τα παρακάτω και για αυτό οι δηλώσεις του απείχαν κατά πολύ από την πραγματικότητα.

«Ηταν τόσο τυχαίες οι συλλήψεις της προηγούμενης ημέρας, που μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκονταν και 6-7 τουρίστες (!) οι οποίοι αφού ταλαιπωρήθηκαν αρκετές ώρες στη ΓΑΔΑ και αφού επικοινώνησαν με τις πρεσβείες τους, αφέθηκαν φυσικά ελεύθεροι χωρίς απαγγελία κατηγοριών.» αναφέρει η δικηγόρος, όμως προχωρά και παρακάτω επισημαίνει όλα εκείνα για τα οποία η αριστερή κυβέρνηση με πρώτο τον κύριο Πανούση θα έπρεπε να απολογείται, όπως «τα βασανιστήρια που υπέστησαν οι συλληφθέντες, τα οποία ήδη καταδικάζει η Διεθνής Αμνηστία.και ήδη ταξιδεύουν στα διεθνή μέσα (…)τους αστυνομικούς της ομάδας Δ, να επιβάλουν στους συλληφθέντες να στοιχηθούν (όπως στο στρατό) για να τους κοπανήσουν μετά τα χέρια και να σπάσουν έτσι το χέρι του οπερατέρ (ο οποίος αθωώθηκε) (…)δέκα άνδρες των ΜΑΤ να κλωτσούν στο σώμα και στο κεφάλι τον κοινωνικό λειτουργό και, μετά από διαμαρτυρίες άλλων διαδηλωτών, να τον βάζουν μέσα στην κλούβα όπου καλούσαν τους συναδέλφους τους της ομάδας Δ και πήγαιναν ενας ένας να «διασκεδάσουν» κλωτσώντας έναν άνθρωπο λιπόθυμο (…)τους άνδρες της ομάδας Δ να λένε «από το 2012 είχα να διασκεδάσω έτσι».»

Η καταγγελτική επιστολή σημειώνει ακόμη ότι «Δεν είδε το ξύλο που έπεφτε άφθονο σε όλους τους συλληφθέντες κατά τη διάρκεια της μεταγωγής τους στη ΓΑΔΑ.  Το μοναδικό «αστείο» είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν άκουσε τους άντρες της Δ να φωνάζουν υστερικά «ΣΥΡΙΖΑ ψήφισες ρε μουνί; Πάρε τώρα να ‘χεις»….

Καταλήγει δε ότι ο κύριος Τσίπρας «Σίγουρα δεν είδε και δεν κατάλαβε το πώς αυτές οι ομάδες μετατρέπονται σε τάγματα θανάτου, όχι επειδή δεν ελέγχονται από την πολιτεία, αλλά επειδή εκπαιδεύονται γι’ αυτό από την πολιτεία.»

Παλαιότερα άρθρα: