Άρση των έκτακτων συνοριακών ελέγχων ζητά η Επιτροπή

prosfuges-sunora-arxeiou
Διαβάστε επίσης

Την άρση, έως τον Νοέμβριο, των συνοριακών ελέγχων που έχουν επιβληθεί εκτάκτως την τελευταία διετία σε περιοχές της Ζώνης Σένγκεν, συστήνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν σημειώνει ότι αποδέχεται μεν το αίτημα ορισμένων κρατών – μελών για παράταση των υφιστάμενων ελέγχων για ακόμα έξι μήνες, κυρίως λόγω του σημαντικού αριθμού προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν στην Ελλάδα, λέγοντας πως πρόκειται για την τελευταία παράταση.

Η διατήρηση, επισημαίνει, των ελέγχων ακόμα και για το επίμαχο εξάμηνο θα πρέπει να αποτελεί μόνο έσχατη λύση για τα κράτη -μέλη της Ζώνης Σένγκεν, καθώς το κλείσιμο συνόρων πρέπει να αντικατασταθεί από εναλλακτικά μέτρα που θα εγγυώνται το ίδιο επίπεδο ασφάλειας.

Στο πλαίσιο αυτό, ενδεικτικά προτείνει την αρμόζουσα αστυνόμευση των μεθορίων και των μεγάλων συγκοινωνιακών αξόνων και, όπως δήλωσε στις Βρυξέλλες ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, «ήλθε ο καιρός να επιστρέψουμε σταδιακά σε ένα πλήρως λειτουργικό σύστημα Σένγκεν».

Προτείνουμε, είπε, «οι προσωρινοί έλεγχοι στο εσωτερικό της Ζώνης Σένγκεν να παραταθούν για μία τελευταία φορά, αλλά καλούμε να κράτη – μέλη να τους βγάλουν σταδιακά». Το όλο θέμα πλέον πηγαίνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα ενστερνιστεί την σύσταση της Κομισιόν ή όχι.

Έλεγχοι σήμερα βρίσκονται σε ισχύ στα σύνορα: Της Αυστρίας με την Ουγγαρία και την Σλοβενία, Της Γερμανίας με την Αυστρία, Της Δανίας με την Γερμανία, Της Σουηδίας με την Δανία στη γέφυρα που συνδέει τις δύο χώρες, Της Νορβηγίας σε πορθμεία που την συνδέουν με την Γερμανία, την Δανία και την Σουηδία.

Παλαιότερα άρθρα: