Αρχηγός Τούρκικου Στρατού: Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο

turkish army chief
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Ο Αρχηγός του Στρατού Ξηράς της Τουρκίας δήλωσε πως «Πρέπει να βρισκόμαστε σε ετοιμότητα για κάθε είδους πόλεμο». O Hulusi Akar, δηλώνει επίσης ενοχλημένος με τις ΗΠΑ οι οποίες «δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα θετικά την ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Συρία και επιμένουν παρά το γεγονός ότι το καθεστώς Άσαντ έχει χάσει τη νομιμοποίησή του, να θέτουν ως πρώτη προτεραιότητα την άμεση αντιμετώπιση της απειλής της ISIL!».

Η Τουρκία πλέον και ρητά θέτει το ζήτημα της αντιμετώπισης των ισλαμιστών ως δευτερεύον ενώ θεωρεί σημαντικότερο τον πόλεμο εναντίων του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία. Αυτό έρχεται να συνδεθεί με την εγκληματική και απολύτως σκόπιμη ολιγωρία της Τουρκίας στη μάχη κατά των Τζιχαντιστών δεδομένου ότι παρακολουθεί απαθώς τη σφαγή που λαμβάνει χώρα στο Κομπανί, δεν επιτρέπει τους ανεφοδιασμούς σε πολεμοφόδια που στέλνουν χώρες σαν βοήθεια να περάσουν τα σύνορά της και δεν παρέχει χρήση αεροπορικών της βάσεων.

Το παιχνίδι της Τουρκίας είναι άκρως επικίνδυνο στην περιοχή αφού προκειμένου να εξυπηρετήσει ίδια συμφέροντα, ρίχνει λάδι στη φωτιά των τζιχαντιστών και χτυπάει με βομβαρδισμούς τους μαχόμενους κούρδους, τους μοναδικούς που αντιστέκονται ενάντια στους Ισλαμιστές στα  σύνορά της. Όμως το παιχνίδι με τη φωτιά στο οποίο επιδίδεται ο Ερντογάν έχει και μία άλλη συνέπεια. Η ανοιχτή επιθετική του γραμμή προς το καθεστώς Άσαντ φέρνει το Ιράν, σύμμαχο του Άσαντ, σε επιθετική στάση απέναντί της. Ο υπουργός εξωτερικών του Ιράν Χουσείν Αμίρ Αμπντολαχιάν διαμηνύει στην Τουρκία ότι αν τούρκικος στρατός εισέλθει σε Συριακό έδαφος, το Ιράν θα υπερασπιστεί το καθεστώς Άσαντ με κάθε μέσο.

Αυτό που έχουμε να περιμένουμε στη μέση Ανατολή είναι την έκρηξη και άλλων πολεμικών συγκρούσεων μεταξύ νέων παιχτών των οποίων τα συμφέροντα μπλέκονται στη προσπάθεια των δυτικών για την αντιμετώπιση του Ισλαμιστικού Κράτους. Σήμερα οι δυτικοί βλέπουν καθαρά τις φωτιές που άναψαν με τις προσπάθειες ανατροπής του Άσαντ και τα κεφάλια της λερναίας Ύδρας που ξεπετάγονται από κάθε γωνιά της γύρω περιοχής. Πλέον όμως είναι δυστυχώς αργά για γυρίσουμε πίσω. Η πορεία θα δείξει και την ενεργή συμπλοκή της Ρωσίας που αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους συμμάχους του Άσαντ και το πώς ο πόλεμος θα αρχίσει να αφορά εντονότερα την Ευρώπη. Εν τω μεταξύ οι κούρδοι ακόμη σφάζονται στο Κομπανί.

Παλαιότερα άρθρα: