Αυξάνει τη χρηματοδότηση μέσω ELA η ΕΚΤ, αλλά μόνο για τις τράπεζες!

ela-ekt
Διαβάστε επίσης

Σταχυολογεί ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Kίνηση της ΕΚΤ που σηματοδοτεί την πρόθεσή της να καλύπτει τις ανάγκες ρευστότητας των τραπεζών και όχι της κρατικής χρηματοδότησης αποτέλεσε η νέα αύξηση του ορίου πρόσβασης στον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας, ELA.

Μετά από μία πρόσφατη αύξηση μόλις 400 εκατομμυρίων, η ΕΚΤ προέβη σε μια γενναία αύξηση κατά 1,3 δις ευρώ του ορίου χρηματοδότησης των Ελληνικών τραπεζών μέσω ELA. Πλέον το όριο από τα 69,8δις γίνεται 71,1 δις.

Η έμπρακτη απάντηση της ΕΚΤ στην κριτική του πρωθυπουργού ότι δεν βοηθά την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τη χρηματοδοτική ασφυξία, όπως το έπραξε το 2012, ήταν η αύξηση του ορίου χρηματοδότησης που όμως απευθύνεται μόνο στις τράπεζες. Παράλληλα, σε πρόσφατη συνέντευξη, ήρθε και απάντηση από πλευράς του Mario Draghi, ο οποίος σημείωσε ότι η ΕΚΤ έχει χρηματοδοτήσει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κράτος της ευρωζώνης την Ελλάδα, χορηγώντας ρευστότητα άνω των 100 δισ. ευρώ, ίση με το 65% του ΑΕΠ της. Αυτό βέβαια που στην απάντηση ο Ντράγκι δεν εξήγησε ήταν το αν αυτά τα ποσά ήταν αναγκαία σε μεγάλο βαθμό εξ αιτίας των υφεσιακών πολιτικών που η ίδια η ΕΚΤ προωθούσε μαζί με τους υπόλοιπους εταίρους.

Πάντως το «απαγορευτικό» της ΕΚΤ για περισσότερες αγορές εντόκων από τις ελληνικές τράπεζες δεν αποτελεί δυσμενή μεταχείριση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά κανόνα του ευρωσυστήματος ότι η ρευστότητα της ΕΚΤ δεν πρέπει να κατευθύνεται στη χρηματοδότηση κρατών. Ήδη από το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου, η ΕΚΤ είχε θέσει στις ελληνικές τράπεζες τον αυστηρό όρο να μην χρησιμοποιήσουν τη ρευστότητα του ELA για περισσότερες αγορές εντόκων, επιτηρώντας μάλιστα όλους τους κωδικούς των ομολόγων τους οποίους κάνουν repos στην ΤτΕ για την άντληση ρευστότητας μέσω ELA. Χθες, δημοσίευμα των FT ανέφερε ότι οι σχετικές προειδοποιήσεις προς τις ελληνικές τράπεζες θα καταστούν και νομικά δεσμευτικές.

Με πληροφορίες από capital.gr

Παλαιότερα άρθρα: