Αυστριακός ΥΠΕΞ: Δεν είναι δυνατόν αυτοί που καταφέρνουν να έλθουν μέχρι την Ελλάδα να έχουν την άδεια να συνεχίζουν τον δρόμο τους

prosfyges_egklovismenoi
Διαβάστε επίσης

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας ζητεί από την Ελλάδα να σταματήσει να επιτρέπει στους πρόσφυγες που φθάνουν στο έδαφός της να συνεχίσουν τον δρόμο τους προς τη βόρεια Ευρώπη και να αναλάβει την φροντίδα τους επί τόπου σε hotspots.

«Οφείλουμε να βάλουμε τέλος την πολιτική της Ελλάδας που συνίσταται στην ελεύθερη διέλευση των προσφύγων προς βορράν», δηλώνει ο Σεμπάστιαν Κούρτς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung. «Δεν είναι δυνατόν αυτοί που καταφέρνουν να έλθουν μέχρι την Ελλάδα να έχουν την άδεια να συνεχίζουν τον δρόμο τους», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον αυστριακό υπουργό Εξωτερικών, το άνοιγμα τον ευρωπαϊκών συνόρων τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους -έπειτα από κοινή απόφαση της Αυστρίας και της Γερμανίας- υπήρξε ένα «μεγάλο σφάλμα», που πρέπει να διορθωθεί πολύ γρήγορα. «Παράλογο να θέλουν να φύγουν από μια χώρα της ΕΕ»

“Πρέπει να σταματήσουμε τη διέλευση από την Ελλάδα προς το βορά. Δε μπορεί όποιος φτάνει στην Ελλάδα, να του επιτρέπεται να συνεχίσει το ταξίδι του”, επεσήμανε μεταξύ άλλων. Χαρακτήρισε “παράλογη κατάσταση” το γεγονός ότι οι μετανάστες στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ διαμαρτύρονται για να περάσουν από μια χώρα της ΕΕ σε μια χώρα μη μέλος της Ένωσης.

“Πρέπει να πούμε ότι οι μετανάστες δεν ψάχνουν προστασία, αλλά ένα καλύτερο οικονομικό μέλλον. Επομένως δεν υπάρχει λόγος να φύγουν από την Ελλάδα”.

Για τον Κούρτς, το προσφυγικό έχει δύο δρόμους: “Ή θα αφήνουμε τους ανθρώπους να περάσουν ή θα τους σταματήσουμε. Στην Αυστρία χωρίς διεθνή βοήθεια περιθάλψαμε 100.000 ανθρώπους, ενώ στην Ελλάδα βρίσκονται τώρα 25.000, παρόλο που παρουσιάζεται μια διαφορετική εικόνα».
«Είναι πιο ηθικό να παραμένουν στην Τουρκία;»

«Δεν είναι πιο ηθικό» να κρατούνται οι πρόσφυγες στην Τουρκία, από το να τους σταματούν στην Ελλάδα ή στην ΠΓΔΜ, δηλώνει και προσθέτει ότι και στην Τουρκία άνθρωποι κρατούνται με αστυνομική βία, αλλά «αυτό είναι μακριά από εμάς και ίσως εκεί δεν υπάρχουν τόσες τηλεοπτικές κάμερες.

Παράλληλα, απορρίπτει την κριτική για την Βαλκανική Διάσκεψη και για το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού.

Το άνοιγμα των συνόρων το καλοκαίρι του 2015 και η προώθηση των προσφύγων προς την Ευρώπη ήταν σοβαρό λάθος το οποίο πρέπει να διορθωθεί το συντομότερο, συνεχίζει και δικαιολογεί το γεγονός ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Ελλάδα δεν προσεκλήθη στην Βαλκανική Διάσκεψη από την Βιέννη με το «έλλειμμα προθυμίας» της Αθήνας να συνεργαστεί για μία λύση η οποία θα φέρει μείωση της προσφυγικής ροής.

Ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών υποστηρίζει ακόμη ότι το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού και μια πιθανή συμφωνία με την Τουρκία μπορούν τελικά να οδηγήσουν στον περιορισμό του αριθμού εκείνων που παίρνουν τον δρόμο για την ΕΕ. Καταλήγει δε λέγοντας ότι όσοι δεν αναζητούν προστασία, αλλά μια καλύτερη ζωή, δεν θέλουν απαραιτήτως να ζήσουν σε ένα στρατόπεδο στην Λέσβο, αλλά στην κεντρική Ευρώπη, προς την οποία θα πρέπει, σε περίπτωση αμφιβολίας, να τους κλείνεται ο δρόμος και τονίζει ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να επιλέξει πού στην ΕΕ θα υποβάλει αίτηση χορήγησης ασύλου.

«Προσπαθούμε ώστε η Ελλάδα να κατασκευάσει hotspots με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να υπάρξει φροντίδα για τους ανθρώπους επί τόπου – και ασκούμε πιέσεις διότι δεν γίνεται τίποτε», προσθέτει ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας. Με τα hotspots που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση «προσφέρουμε βοήθεια προς εκείνους που έχουν ανάγκη να προστατευθούν, αλλά δεν τους επιτρέπουμε να συνεχίσουν τον δρόμο τους», επιμένει ο Σεμπάστιαν Κούρτς.

Παλαιότερα άρθρα: