Αυτός είναι o χάρτης των hotspots – Πώς θα μετακινούνται οι πρόσφυγες

prosfygiko-xarths-hot-spot-1602
Διαβάστε επίσης

Τα τέσσερα από τα πέντε κέντρα καταγραφής προσφύγων στα νησιά και το ένα κέντρο επαναπροώθησης είναι έτοιμα. Το κέντρο καταγραφής στην Κω θα είναι έτοιμο σε 5 ημέρες. Στη Σάμο, που λειτουργεί το κέντρο καταγραφής θα είναι έτοιμο στις 23 του μηνός, λόγω επέκτασης των εγκαταστάσεων, ενώ το κέντρο επαναπροώθησης των προσφύγων δεν θα αντικατασταθεί, αλλά θα υπάρξει προσθήκη σε αποθήκη του ΟΛΘ.

Αυτά ανακοίνωσαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το θέμα των σχετικών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα έναντι της ΕΕ.

Μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου παρουσιάστηκαν και δυο χάρτες που δείχνουν τις προσφυγικές ροές από την Τουρκία, τα σημεία στα ελληνικά νησιά που θα κατασκευαστούν hot spots, αλλά και κέντρα μετεγκατάστασης τα οποία βρίσκονται στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Αναλυτικότερα:

Hot spots 

  • Λέσβος
  • Σάμος
  • Λέρος
  • Κως

Κέντρα μετεγκατάστασης

  • Διαβατά
  • Σχιστό

Όπως φαίνεται από τους χάρτες, από τη Μυτιλήνη οι πρόσφυγες θα μεταφέρονται στα Διαβατά, ενώ από όλα τα υπόλοιπα hot spots στο Σχιστό.

Στη συνέντευξη συμμετείχαν, ακόμη οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών Παναγιώτης Σγουρίδης. Όλοι οι υπουργοί εξήραν τις ένοπλες δυνάμεις για την πολύ μεγάλη βοήθειά τους στην ολοκλήρωση των εργασιών, ώστε η χώρα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, γεγονός, όπως τόνισαν, που είναι προς το συμφέρον της.

«Το προσφυγικό θα επιλυθεί εάν δημιουργηθούν συνθήκες ασφαλείας στις περιοχές από τις οποίες ξεκινούν οι ροές προσφύγων και μεταναστών, ώστε να μπορέσουν να γυρίσουν σπίτια τους  και να αναπτυχθούν οικονομικά», αναφέρει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε ανακοίνωσή του.

Στη προσπάθεια στήριξης των παιδιών θα συμμετέχουν επίσης πιστοποιημένες μη κυβερνητικές οργανώσεις, ανέφερε ο επικεφαλής του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Μετανάστευσης, υποστρατήγος Κωνσταντίνος Φλώρος.

Ο κ. Καμμένος επισκέπτεται το Κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων στο Σχιστό και στη συνέχεια θα μεταβεί σε Λέρο, Χίο και Λέσβο, όπου οι εργασίες στα κέντρα καταγραφής έχουν ολοκληρωθεί.

Παλαιότερα άρθρα: