Αχμάντ Ελντίν: Ίσως υπάρξει κίνδυνος τζιχαντιστών στην Ελλάδα (ΒΙΝΤΕΟ)

ahmad_eldin
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Αχμάντ Ελντίν: Ίσως υπάρξει κίνδυνος τζιχαντιστών στην Ελλάδα from Rizopoulos Post.

Ενώ η συζήτηση για το μεταναστευτικό έχει φουντώσει, ενώ φθάνουν σε εμάς νέα για τον έλεγχο της παγκόσμιας παραγωγής ηρωίνης απο το Ισλαμικό Κράτος, εμείς συναντήσαμε έναν ιεραπόστο του Ισλάμ στην Αθήνα.

Βρήκαμε τον Αχμάντ Ελντίν, έλληνα μουσουλμάνο θεολόγο, σε ένα απο τα παλαιότερα τζαμιά στη χώρα.

Ο Αχμάντ, ο οποίος μου ζήτησε να μιλάμε στον ενικό, απαντησε με ευθύτητα σε όλες τις ερωτήσεις που του έθεσα. Είπε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για το ισλάμ που αυξάνουν την πληροφόρηση του κοινού και διαλύουν φόβους που δημιουργούνται από την αγνοια.

Δύο ήταν οι στιγμές που μας άφησε άφωνους, εξηγώντας μας πως μουσλμανικές ενώσεις όπως οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι εκμεταλέυονται την πίστη στο Ισλάμ για ίδιους πολιτικούς σκοπούς, γεγονός που προβληματίζει τον ίδιο για την πιθανότητα μελλοντικών τάσεων για έξαρση εγχώριων τρομοκρατικών χτυπημάτων από μουσουλμάνους σε ελληνικές πόλεις.

Η δεύτερη στιγμή που μας προκάλεσε εντύπωση με την ευθύτητα και ειλικρίνειά του ήταν όταν μας εξήγησε πως για τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας, το αίτημα για δημιουργία μεγάλων τζαμιών-επίσημων χώρων λατρείας είναι μάλλον λάθος. Τέτοια αιτήματα εξυπήρετούν επίσης πολιτικούς στόχους ακτιβιστών που λίγο έχουν να κάνουν με τις ανάγκες για τα θρησκευτικά καθήκοντα ενός μουσουλμάνου στην Ελλάδα. Πώς θα προσεύχονται μουσουλμάνοι απο διαφορετικές ομολογίες στο ίδιο τζαμί, ήταν η ερώτησή του, ενώ η αφοπλιστική του απάντηση στην ερώτησή μου για την ανάγκη ύπαρξης χώρων λατρείας ήταν πως ήδη βρισκόμαστε σε τέτοιο, έναν από τους πολλούς.

Μιλήσαμε ακόμη για πολλά άλλα. Για τους έλληνες που αποφασίζουν να μεταστραφούν στο Ισλάμ, για την διασκαλία του κορανίου για τον Ιερό Πόλεμο, το τζιχάντ, για το ορθόδοξο ισλάμ και τα αιρετικά παρακλάδια του.

Off camera, τον ρώτησα πώς και δεν φοβάται να μιλά τόσο ευθέως για όλα αυτά, για να λάβω την απάντηση πως αν ανησυχούσε για την παραμονή του στη χώρα ή κάτι άλλο ίσως να ήταν αλλιώς. Αφού όμως τέτοιο φόβο δεν έχει, αν δεν μιλούσε τόσο καθαρά για όσα βλέπει και πιστεύει θα ήταν «απλώς ένας δειλός άνθρωπος».

Ο Αχμάντ Ελντίν, σύγχρονος ιεραπόστολος του Ισλάμ στο κέντρο της Αθήνας μου έδωσε μια συνέντευξη για το black jack που θα συζητηθεί. Τον ευχαριστώ από καρδιάς.

Παλαιότερα άρθρα: