Αύξηση της φορολογίας προς όφελος της μεσαίας τάξης σχεδιάζει ο Ομπάμα

obama forologia
Διαβάστε επίσης

Ο αμερικανός πρόεδρος θα χρησιμοποιήσει την ομιλία του για την κατάσταση του Έθνους (State of the Union) για να ζητήσει την αύξηση της φορολογίας στους πλούσιους, προκειμένου να διευκολυνθεί η μεσαία τάξη, δηλώνουν αμερικανοί αξιωματούχοι.

Οι προτάσεις τις οποίες θα παρουσιάσει ο Μπαράκ Ομπάμα μπορεί να εξοικονομήσουν 320 δισ. δολάρια σε διάστημα δέκα ετών.

Με τα χρήματα αυτά, σύμφωνα με το in.gr, ο αμερικανός πρόεδρος σχεδιάζει την παροχή φορολογικών απαλλαγών σε οικογένειες όπου εργάζονται και οι δύο σύζυγοι, οι φοροελαφρύνσεις για την φροντίδα παιδιών, η διευκόλυνση της αποταμίευσης για συνταξιοδότηση.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, ο Ομπάμα σχεδιάζει:

Να κλείσει ένα «παραθυράκι» που επιτρέπει σε πλούσιους Αμερικανούς να μην φορολογούνται για ορισμένα περιουσιακά τους στοιχεία.

Την αύξηση της φορολογίας στα κέρδη κεφαλαίου (για τους πλουσιότερους) από 23,8% σε 28%.

Νέους φόρους σε χρηματοπιστωτικές εταιρείες με περιουσιακά στοιχεία αξίας πάνω από 50 δισ. δολάρια.

Αν και τα μέτρα αυτά αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην μεσαία τάξη, αναμένεται να συναντήσει την έντονη αντίδραση των Ρεπουμπλικάνων που ελέγχουν και τα δύο Σώματα του Κογκρέσου.

Τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν θα χρηματοδοτήσουν, επίσης, ένα μέτρο που πρότεινε ο Ομπάμα, το οποίο θα προσφέρει σε ορισμένους φοιτητές τη δυνατότητα να σπουδάσουν χωρίς δίδακτρα για δύο χρόνια. Το μέτρο αυτό θα κοστίσει 60 δισ. δολάρια σε διάστημα μιας δεκαετίας.

Η κατάργηση της διάταξης για τη φορολόγηση εισοδημάτων από κεφάλαια (το φορολογικό «παραθυράκι» που επιθυμεί να κλείσει ο Ομπάμα) θα έπληττε σχεδόν αποκλειστικά το 1% των πιο πλούσιων φορολογουμένων. Το 80% της προσπάθειας θα αφορούσε το 0,1% των πιο εύπορων, δηλαδή αυτούς των οποίων τα εισοδήματα υπερβαίνουν τα δύο εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

«Οι 400 πιο πλούσιοι φορολογούμενοι πλήρωσαν κατά μέσο όρο 17% φόρο το 2012, λιγότερο απ” ό,τι οι οικογένειες της μεσαίας τάξης» εξηγεί ο Λευκός Οίκος, ο οποίος καταγγέλλει έναν άδικο φορολογικό κώδικα.

Παλαιότερα άρθρα: