Bella Vita: Η εμπειρία μου στο World Travel Market

bella_vita11
Διαβάστε επίσης

Γράφει η Ηλέκτρα Χατζοπούλου

Την προηγούμενη Κυριακή βρέθηκα στο Λονδίνο όχι μόνο για να δω το φωτισμό της Oxford Street εν όψει Χριστουγέννων αλλά και για το World Travel Market. Πρόκειται για την παγκόσμια έκθεση τουρισμού, η οποία λαμβάνει χώρα ετησίως στο Λονδίνο τα τελευταία τριάντα επτά χρόνια, με τη φετινή να σπάει το ρεκόρ των 51.500 συμμετεχόντων.

IMG_2136

Πώς θα μπορούσαμε όμως να την περιγράψουμε;

Πάρε μια μακέτα, χώρισε την σε ηπείρους, τοποθέτησε στη συνέχεια τα 2/3 των χωρών όλου του κόσμου, φρόντισε να είσαι δίκαιος με το χώρο που θα καταλάβει το κάθε κράτος, και αυτό ήταν, τώρα τη σκυτάλη παίρνουν οι εκθέτες και αυτό το σημείο είναι το πιο ενδιαφέρον. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το μότο κάθε χώρας στο WTM είναι να ξεχωρίσει προβάλλοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη διαφορετικότητα της σε πλαίσια φυσικής ομορφιάς, κουλτούρας, γεύσεων και φυσικά κατοίκων. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο κλίνει περισσότερο προς έκθεση πολιτισμών και όχι τόσο υπηρεσιών.

“Δεν αισθάνθηκα τόσο ότι φεύγω από μια έκθεση όσο από μια πολυπολιτισμική εμπειρία”, Κωνσταντίνος Σίνης, Τμήμα Πωλήσεων, the London EDITION.

IMG_2019

IMG_2067
«Η Ινδία είχε φέτος τη τιμητική της και φρόντισε να μας το δείξει με κάθε τρόπο.»

IMG_2082
«Εγώ το έφτιαξα αυτό!»

Δεν σταματάμε όμως εδώ, καθώς τις τρεις αυτές μέρες είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ομιλίες. Μεταξύ άλλων ξεχώρισα τα World Tourism Awards, όπου βραβεύτηκε ο CEO και ιδρυτής της Lindblad Expeditions, Sven Lindblad, κυρίως για τη κοινωνική προσφορά της εταιρείας του στα πλαίσια υποστήριξης συγκεκριμένων τμημάτων του πλανήτη.

IMG_2125

IMG_2156
«Προσομοίωση της πτήση με την Oman Air.»

Μια ακόμη εκδήλωση που μου κέντρισε το ενδιαφέρον ήταν η Women in Travel Meetup, όπου γυναίκες διακεκριμένες στο χώρο του τουρισμού μίλησαν για τα προβλήματα που αντιμετώπισαν στην αρχή της καριέρας τους, ενώ παράλληλα έδωσαν συμβουλές για το πώς μπορείς να ξεκινήσεις μια πετυχημένη start up. Παράλληλα, μέσα ακριβώς από τη σειρά αυτών των εκδηλώσεων, οι επαγγελματίες του τουρισμού έχουν τη δυνατότητα να αφουγκραστούν τις νέες τάσεις της αγοράς, σε ένα περιβάλλον που μεταβάλλεται πιο γρήγορα από ποτέ. Όπως πολύ ωραία το έθεσε ο ιδιοκτήτης της ξενοδοχειακής μονάδας Tui Best Fam στη Ρόδο Αλέξανδρος Πασσάλης,

“Το WTM αποτελεί σημείο αναφοράς για την τουριστική βιομηχανία σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι μια καλή ευκαιρία να αποτιμήσουμε τη σεζόν που μόλις τελείωσε αλλά και να πάρουμε μια πρώτη γεύση για αυτήν που έρχεται. Αισιόδοξες οι πρώτες ενδείξεις από την αγγλική αγορά για το 2017, αφού όλοι οι προορισμοί παρουσιάζουν αύξηση στις προ κρατήσεις σύμφωνα με τους τρεις μεγαλύτερους operators.”

FullSizeRender
«Προφανώς στο stand της Κούβας θα σερβίρουν mojito!»

Προτού ολοκληρώσω, θέλω να επισημάνω λίγα πράγματα για την ελληνική παρουσία στη WTM. Μου έκανε πολύ καλή εντύπωση ότι το γραφείο τύπου, όπου συγκεντρώνονταν καθημερινά δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο, χορηγήθηκε από την ελληνική πλευρά και μπορώ να πω ότι είχε γίνει πολύ καλή δουλειά από άποψη παροχών (άνετος χώρος, γρήγορο Internet, μικρή καφετέρια).

IMG_2618
«Το ελαιόλαδο Alexandros Olive Grove είναι το πρώτο με διακρίσεις σε δύο διεθνείς διαγωνισμούς.»

Αναφορικά με την εικόνα που δόθηκε, μου άρεσε ότι σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες προτιμήσαμε μια πιο διακριτική παρουσία κινούμενη γύρω από το λογότυπο “Greece: All time classic”, ενώ τονίσαμε τα δυνατά στοιχεία τα οποία είναι η ιστορία μας, η φυσική ομορφιά και ασφαλώς το φαγητό μας. Αυτό που δεν μου άρεσε ήταν η συμπεριφορά μας, ευτυχώς με αρκετές εξαιρέσεις, απέναντι στον κόσμο. Δεν θα μας χαρακτήριζα αγενείς σε καμία περίπτωση, ωστόσο θα μπορούσαμε να είμαστε περισσότερο εγκάρδιοι και εξυπηρετικοί, και ξαναλέω υπήρχαν φυσικά και οι εξαιρέσεις. Δεδομένου ότι φτιάξαμε ένα πολύ δελεαστικό πακέτο, γιατί μετά να μη σηκωθούμε από την καρέκλα μας, όπως έκαναν όλοι οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των άλλων χωρών και να το προβάλλουμε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό;

IMG_2621
«Προσπαθώ να το παίξω άνετη, αλλά είμαι πάρα πολύ ενθουσιασμένη που γνώρισα το Sven Lindblad.»

Τελικό συμπέρασμα; Ανυπομονώ για το WTM 2017!

IMG_2620
«Είμαι πολύ χαρούμενη που όχι μόνο συμμετείχα σε αυτή την έκθεση, αλλά και που το έκανα ως μέλος της Rizopoulos Post. More to come.»

Παλαιότερα άρθρα: