Σε διαρκή βελτίωση οι σχέσεις ΗΠΑ – Βιετνάμ

US-Vietnam
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, κάλεσε τον Πρωθυπουργό του Βιετνάμ να επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης της χώρας της Νοτιοανατολικής Ασίας στην ιστοσελίδα της την Παρασκευή.

Το Βιετνάμ βελτίωσε τις σχέσεις του με τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του Barack Obama, όντας πρόθυμο να στηρίξει τη διατήρηση της αμερικανικής παρουσίας στην Ασία εν όψει των εδαφικών διεκδικήσεων της ισχυρής γειτονικής Κίνας.

Οι δύο κυβερνήσεις έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να προωθήσουν περαιτέρω τους μεταξύ τους δεσμούς και να ενισχύσουν τη σχέση τους από την εκλογική νίκη του Trump τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των Η.Π.Α., McMaster, στην κατεύθυνση αυτή απέστειλε πρόσκληση εκ μέρους του Trump στον Αντιπρόεδρο του Βιετνάμ, Pham Binh Minh, που βρίσκεται τώρα σε επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες, πρόσθεσε η κυβέρνηση.

Τον περασμένο μήνα, ο Πρωθυπουργός Nguyen Xuan Phuc δήλωσε επίσης ότι ήταν έτοιμος να επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για να προωθήσει την περαιτέρω διμερή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Παράλληλα, ο Trump σκοπεύει να παραστεί στη διάσκεψη κορυφής για την οικονομική συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού στο Βιετνάμ τον Νοέμβριο.

Να αναφερθεί ότι η Ασιατική χώρα ήταν ένας από τους κορυφαίους δυνητικούς δικαιούχους της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών, της περιώνυμης Trans Pacific Partnership, η οποία ακυρώθηκε από την Trump, εντούτοις έχει επιδιώξει και έχει καταφέρει να οικοδομήσει δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες εν μέσω της θαλάσσιας διαμάχης με την Κίνα.

Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα διεκδικεί το μεγαλύτερο μέρος της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, ενώ το Μπρουνέι, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, η Ταϊβάν και το Βιετνάμ διεκδικούν τμήματα της ίδιας θάλασσας, από την οποία περνούν στρατηγικές θαλάσσιες λωρίδες, ενώ διαθέτει και πλούσια αλιευτικά πεδία μαζί με κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου.

Σε κάθε περίπτωση, η Ουάσιγκτον προχώρησε και η ίδια σε μια κομβικής σημασίας ενέργεια όταν ήρε το εμπάργκο όπλων στο Βιετνάμ τον περασμένο Μάιο, ανοίγοντας τον δρόμο για στενότερους αμυντικούς δεσμούς και ορισμένες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

Πηγές: Reuters, Foreign Affairs

Παλαιότερα άρθρα: