Βενιζέλος: Ανοιχτό ενδεχόμενο μετώπου εναλλακτικής διακυβέρνησης εναντίον ΣΥΡΙΖΑ

venizelos
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σημείωσε ότι ως χώρα έχουμε χάσει ένα χρόνο, σε συνέντευξη που έδωσε σε τηλεοπτική εκπομπή του MEGA. Από την άλλη εξέφρασε την ελπίδα ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία.

Αίσθηση προκάλεσε η άποψή του ότι το πιο εύκολο μέρος της διαπραγμάτευσης είναι έξω, το πιο δύσκολο είναι μέσα. Πάντως σχολιάζοντας τα σενάρια περί εκ νέου παράτασης του Ελληνικού προγράμματος, ανέφερε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφή.

Αυτό που πάντως άφησε ανοιχτό είναι η πιθανότητα δημιουργίας ενός μετώπου εναλλακτικής διακυβέρνησης στο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι κάτι τέτοιο «θα φανεί από τη συγκυρία, από τις ανάγκες  τις χώρας».

Το πρόβλημα για τους Σαμαρά – Βενιζέλο – Θεοδωράκη δεν είναι ότι απουσιάζει η βούληση για τη δημιουργία ενός τέτοιου μετώπου. Μπορεί ο Σαμαράς να καλεί τον Τσίπρα σε εθνική συνεννόηση, χωρίς καν να μπορεί να πείσει για την αληθοφάνεια της προτασής του αυτής, αλλά σίγουρα αυτό το επικοινωνιακό μέσο θα το αφήσει κατά μέρος όσο δεν παίρνει καν απάντηση από το κυβερνόν κόμμα. Το πρόβλημα του «ευρωπαϊκού μπλοκ» όπως τους αρέσει να αυτοαναφέρονται είναι ότι δεν έχουν πραγματικά κάποια εναλλακτική πρόταση για την πορεία των πραγμάτων στις σχέσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της. Η μόνη πολιτική βάση στην οποία ένα τέτοιο μέτωπο θα μπορούσε να στηριχθεί θα ήταν είτε απλώς μία υποθετική κριτική για το πώς θα είχαν πάει τα πράγματα αν είχαμε προχωρήσει με το μέιλ Χαρδούβελη, το οποίο φυσικά δεν θα μάθουμε ποτέ αν θα έκαναν δεκτό οι πιστωτές. Βέβαια, ο κ. Βενιζέλος αναφέρεται στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ θα πήγαινε σε ρήξη. Σε αυτή την περίπτωση, φοβάμαι πως οι εναλλακτικές πολιτικές που θα πρότεινε από το μέτωπο θα έκαναν την πρόσφατη πρόταση Γιούνκερ να φαντάζει υπέροχη.

Παλαιότερα άρθρα: