Βήματα προόδου για το Προσφυγικό

prosfuges-sunora-arxeiou
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιάννης Νάκος

Στον απόηχο της συνάντησης των ηγετών της Ευρωζώνης,είναι πλέον φανερό πως η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε αργά αλλά σταθερά σε ένα μονοπάτι άγνωστο για εκείνη αλλά το λιγότερο επιτακτικό για την ομαλή επιβίωση της. Και φυσικά αναφέρομαι στην δύσκολη προσπάθεια που από εδώ και πέρα θα απασχολήσει όλους τους διοικητικούς μηχανισμούς των χωρών μελών προκειμένου εικόνες όπως νεκρές αθώες ψυχές και δακρυσμένα μάτια να λιγοστεύουν μέρα με την μέρα και εν τέλει να εκλείψουν.

Αρχικά αποφασίστηκε σε πρώιμο στάδιο ή οικονομική ενίσχυση των γειτονικών χωρών της Συρίας που έχουν και το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων, και αυτό έγινε κατά την γνώμη μου σε μια προσπάθεια να περιορίσουν όσο μπορούν το πιο μεγάλο προσφυγικό θέμα στην Ευρώπη από τον Β Παγκόσμιο πόλεμο. Επιπλέον έχει αρχίσει ευτυχώς να γίνεται αντιληπτή ή κατάσταση και στα τεχνοκρατικά γραφεία των Βρυξελλών,καθώς με δήλωση του ο Ν.Τούσκ δήλωσε πως ή Ευρώπη πρέπει να διαφυλάξει τα εξωτερικά της σύνορα, τονίζοντας ότι δεν θα ήταν δίκαιο να αναλάβουν όλο το βάρος χώρες όπως ή Ελλάδα, Ιταλία κτλπ. ΑκΟκτωβρίουκιά» Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε και την εκταμίευση 1 δις ευρώ για την ενίσχυση των προσφύγων μέσω του Παγκοσμίου επισιτιστικού προγράμματος του Ο.Η.Ε.

Τώρα όσον αφορά τα λεγόμενα κέντρα καταγραφής,μετεγκατάστασης και απέλασης των μεταναστών στην Ελλάδα,Ιταλία και την Βουλγαρία (hotspots) οι ηγέτες της Ευρώπης αποφάσισαν ότι θα πρέπει να είναι έτοιμα έως το τέλος Νοεμβρίου, στέλνοντας επιπλέον βοήθεια στην Ελλάδα για να επισπεύσει τις διαδικασίες.Με αυτήν την ενέργεια υπολογίζεται ότι θα υλοποιηθεί σε πρώτο βαθμό ή αρχική μετεγκατάσταση 50.000 προσφύγων από την Ελλάδα μέσω της ποσόστωσης και στις υπόλοιπες χώρες.
Επιπρόσθετα οι 28 ηγέτες αποφάσισαν και την ενίσχυση της Frontex,Easo, Europol,με προσωπικό και εξοπλισμό από τα κράτη μέλη,ενώ γόνιμος διάλογος διαφαίνεται πως θα υπάρξει και με την Τουρκία σε πληθώρα επιπέδων,άλλωστε ο Τούρκoς Πρόεδρος κ.Ερντογάν θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες στις 5 Οκτωβρίου όπου αναμένεται να συζητηθούν και να αναζητηθούν διεξοδικά ουσιαστικές λύσεις για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ρευμάτων.

Τέλος σύμφωνα με ειδικούς ακόμη δεν έφτασε το μεγάλο κύμα προσφύγων στην Ευρώπη,και ότι οι επόμενοι μήνες είναι ιδιαίτερα λεπτοί και σημαντικοί για να μπορέσουν να διασφαλίσουν οι ηγέτες της ευρωπαϊκής ένωσης το μέλλον της «γηραιάς ηπείρου.»

Παλαιότερα άρθρα: