Βίαια επεισόδια και προσαγωγές προσφύγων από τις Ουγγρικές δυνάμεις ασφαλείας

metanastes - ouggaria -2
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Την Τετάρτη η Ουγγαρία συνέλαβε 29 άτομα, μεταξύ των οποίων και έναν «τρομοκράτη», την ώρα που οι μετανάστες ζητούν να περάσουν μέσα από τα κλειστά σύνορα της χώρας της ΕΕ. Εκεί όπου και συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις καταστολής, οι οποίες έκαναν χρήση κανονιών νερού και δακρυγόνων, με τους πρόσφυγες να αναζητούν νέους τρόπους προκειμένου να εισέλθουν στη χώρα.

Η απόφαση της Ουγγαρίας αυτή την εβδομάδα να κλείσει τα εξωτερικά σύνορά της με τη Σερβία ήταν η πιο βίαιη απόπειρα μέχρι τώρα από μια ευρωπαϊκή χώρα, με σκοπό να μειώσει την αθρόα ροή των προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών.

Καθώς χιλιάδες μετανάστες διάσπαρτοι σε όλη τη Βαλκανική χερσόνησο προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ε.Ε., ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας δήλωσε ότι η χώρα του σχεδιάζει να εγείρει έναν φράκτη κατά μήκος των τμημάτων των συνόρων της με την Κροατία και στα σύνορα με τη Ρουμανία για την αποτελεσματικότερη ανακοπή της ροής.

Εξοπλισμένες μονάδες των αστυνομικών δυνάμεων, με υποστήριξη από τεθωρακισμένα οχήματα, έλαβαν θέσεις στα σημεία διέλευσης των συνόρων με τη Σερβία, όπου νέοι μετανάστες τους πέταξαν πέτρες, απαιτώντας την είσοδό τους στη χώρα.

Η Ουγγαρία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε έναν «τρομοκράτη» μεταξύ των 29 μεταναστών που προσήχθησαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων. Τουλάχιστον 20 αστυνομικοί και δύο παιδιά τραυματίστηκαν, δήλωσε Ούγγρος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας.

«Η αστυνομία συνέλαβε επίσης έναν εξακριβωμένο τρομοκράτη» ανέφερε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο M1 ο Γκιόργκι Μπακόντι, σύμβουλος ασφαλείας του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν. Ένας άλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ο άνθρωπος αυτός βρισκόταν ήδη «στη βάση δεδομένων των υπηρεσιών ασφαλείας».

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας κατηγόρησε την Ουγγαρία για «βάρβαρη» και «μη-Eυρωπαϊκή» συμπεριφορά και προέτρεψε την Ε.Ε. να πάρει θέση για τα γεγονότα.

«Καλώ την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιδράσει, προκειμένου τα μέλη της να συμπεριφέρονται σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς στη σερβική κρατική τηλεόραση κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Εάν η Ε.Ε. δεν αντιδράσει, θα βρούμε έναν τρόπο να προστατεύσουμε τα σύνορά μας και τις ευρωπαϊκές αξίες», είπε.

Η Σερβία δήλωσε ότι θα στείλει επιπλέον αστυνομικές δυνάμεις στα σύνορα και θα προσπαθήσει να κρατήσει τους μετανάστες μακριά από το φράχτη, την ώρα που εντείνονται με ένοπλες δυνάμεις τα μέτρα ασφαλείας από την άλλη πλευρά.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τη μεταχείριση των προσφύγων και των μεταναστών στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία. Η επιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης δήλωσε ότι είχε ζητήσει από την Ουγγαρία να εξηγήσει τη νέα νομοθεσία της σχετικά με την κρίση.

Πηγή
Reuters

Παλαιότερα άρθρα: