Βιβλίο για την Αμμόχωστο από τη Χίσλοπ: “Ένιωθα σα να έβαζα βρεγμένα χέρια στην πρίζα”

Victoria Hislop
Διαβάστε επίσης

Η κατεχόμενη από τον Τουρκικό στρατό εδώ και 40 χρόνια πόλη της Αμμοχώστου είναι το θέμα του νέου μυθιστορήματος, με τίτλο «Ανατολή» της διακεκριμένης συγγραφέως, Βικτώριας Χίσλοπ, το οποίο θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά στις 22 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις «Διόπτρα». «Πολλές φορές καθώς το έγραφα (το βιβλίο) ένιωθα λες και είχα βρεγµένα δάχτυλα και τα έβαζα στην πρίζα. Ένιωθα πως είναι το ίδιο νωπό όσο ήταν και πριν 40 χρόνια. Λες και δεν πέρασε µια µέρα», δηλώνει η κ. Χίσλοπ, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», για την διαδικασία συγγραφής του βιβλίου της.

H γνωστή συγγραφέας εξηγεί ότι είναι η πρώτη φορά που γράφει για µια πόλη, που δεν µπορούσε να δει από κοντά ή να περπατήσει στους δρόµους της. «Ταξίδεψα πολλές φορές στην Κύπρο, βρέθηκα στην Αµµόχωστο ξανά και ξανά, στάθηκα στα συρµατοπλέγµατα και είδα την πόλη, πέρασα χρόνο στην ταράτσα του γραφείου του Τουρκοκύπριου δηµάρχου της Αµµοχώστου για να έχω όσες περισσότερες εικόνες µπορούσα», είπε. Επίσης, όπως είπε, απορρίφθηκε από την “Αγκυρα αίτημα της να της επιτραπεί να μπει στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Η συγγραφέας επισκέφτηκε για πρώτη φορά την Αμμόχωστο το 1978 σε ηλικία 18 χρονών. Για το ταξίδι αυτό είπε: «Ήταν, θυµάµαι, ένα ταξίδι µε λεωφορείο. Ξεκίνησα απ” το Λονδίνο, πέρασα από διάφορες πρώην σοσιαλιστικές χώρες και κατέληξα στην Τουρκία. Εκεί πήραµε καράβι και πήγαµε στην Κερύνεια, αν δεν κάνω λάθος. Για τρεις βδοµάδες έκανα camping. Παρόλο που ήταν ένα ανέµελο ταξίδι, ήταν επίσης και πολύ παράξενο. Ενώ έβλεπα ένα ξενοδοχείο στην Αµµόχωστο, που έµοιαζε µε resort, περιτριγυρισµένο από ωραίες παραλίες, παρόλα αυτά δεν µπορούσα να πάω κοντά. Αυτό δεν το καταλάβαινα».

Παλαιότερα άρθρα: