Βόρεια Κορέα: Πυρηνικός περιορισμός και βελτίωση των σχέσεων με άλλα κράτη

b_korea
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας φέρεται να δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, εκτός αν η εθνική της κυριαρχία παραβιαστεί ή απειληθεί από εξωτερικούς παράγοντες.

Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο Κιμ Γιονγκ Oυν είπε ενώπιον του πρώτου συνεδρίου του κυβερνώντος κόμματος από το 1980 ότι η Πιονγιάνγκ είναι πρόθυμη να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τα κράτη που τηρούν εχθρική στάση προς αυτή.

Η απομονωμένη κομμουνιστική χώρα έχει κάνει παρόμοιες δηλώσεις στο παρελθόν, και τα πρόσφατα σχόλια του Βορειοκορεάτη ηγέτη αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από ορισμένους αναλυτές.

Σύμφωνα με τις επίσημες εκθέσεις ο Κιμ Γιονγκ Ουν, δεσμεύτηκε να εργαστεί προς την κατεύθυνση του περιορισμού των πυρηνικών όπλων και της παγκόσμιας σταθερότητας.

Εντούτοις, υπάρχουν αναφορές ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να προετοιμάζει μια ακόμα πυρηνική δοκιμή.

Η προηγούμενη δοκιμαστική εκτόξευση νωρίτερα φέτος επέφερε τις αυστηρότερες κυρώσεις του ΟΗΕ για τη χώρα, οι οποίες με τη σειρά τους είχαν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση πιο φιλοπόλεμων απειλών από το Βορρά.

Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο Κιμ Γιονγκ Ουν παρουσίασε επίσης ένα πενταετές σχέδιο για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, και ιδιαίτερα τη βελτίωση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν έχουν παρατηρηθεί παρά μόνο ελάχιστες και μικρής κλίμακας μεταρρυθμίσεις στη χώρα μέχρι στιγμής, από τότε που ήρθε στην εξουσία.

Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, ότι οι ξένοι δημοσιογράφοι κρατήθηκαν μακριά από το συνέδριο, μολονότι είχαν προσκληθεί από τη Βόρεια Κορέα για την κάλυψή του.

Πηγές: Reuters, Euronews

Παλαιότερα άρθρα: