Βόρεια Κορέα: «Οι ΗΠΑ ωθούν την Κορεατική σε πυρηνικό πόλεμο»

antipura_korea
Διαβάστε επίσης

Η Βόρεια Κορέα κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι «σπρώχνουν» την Κορεατική Χερσόνησο όλο και πιο κοντά στα πρόθυρα του πυρηνικού πολέμου.

Αφορμή για τη νέα αυτή ένταση ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Πιονγκγιάνγκ ήταν η πτήση δύο αμερικανικών υπερηχητικών βομβαρδιστικών B-1B πάνω από την Χερσόνησο τις προηγούμενες ημέρες, στο πλαίσιο κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με την Πολεμική Αεροπορία της Νοτίου Κορέας.

Σε τηλεγράφημά του, το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA ισχυρίζεται πως τα αμερικανικά βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν «άσκηση για ρίψη πυρηνικής βόμβας εναντίον μεγάλων στόχων» και καταγγέλλει πως οι υπερπτήσεις έγιναν την στιγμή που ο πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, και άλλοι «πολεμοχαρείς» στις ΗΠΑ ζητούν «προληπτική πυρηνική επίθεση» εναντίον του Βορρά.

Το KCNA τόνισε πως η Πιονγκγιάνγκ παρακολουθεί επισταμένα τις ενέργειες των «αμερικανών ιμπεριαλιστών» και μπορεί να αντιδράσει με την χρήση πυρηνικών όπλων, μια απειλή που τον τελευταίο διάστημα χρησιμοποιείται ευρύτατα στα βορειοκορεατικά μέσα ενημέρωσης.

Η προειδοποίηση από την πλευρά της Πιονγκγιάνγκ ήλθε στον απόηχο της δήλωσης Τραμπ πως θα ήταν «τιμή» του να συναντήσει τον βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιόνγκ-Ουν, υπό τις κατάλληλες συνθήκες.

Παλαιότερα, ο Ν. Τραμπ, είχε αρνηθεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ στην Βόρεια Κορέα, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του, Ρεξ Τίλερσον, ζήτησε την Παρασκευή από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να κλιμακώσει τις οικονομικές και εμπορικές κυρώσεις σε βάρος του Βορρά.

Ως απάντηση στην βορειοκορεατική απειλή, οι ΗΠΑ έχουν πλέον εγκαταστήσει στο έδαφος του Νότου το αντιπυραυλικό σύστημα THAAD, προκαλώντας την έντονη ενόχληση και της Κίνας.

Παλαιότερα άρθρα: