Βουλή των Εφήβων: πολλές selfie και λίγη διάθεση για αλλαγή

bouli_efhb
Διαβάστε επίσης

Γράφει η Γιώτα Μπουγά

Βουλή των Εφήβων: Η selfie -φωτογραφία- του πρωθυπουργού με τους εφήβους βουλευτές φαίνεται ότι προκάλεσε μεγαλύτερη αίσθηση από τις ομιλίες των μαθητών από το βήμα της Βουλής.

Και κάπως έτσι, με μια αναμνηστική φωτογραφία και με την ποιότητα του διαλόγου και των επιχειρημάτων να αμφισβητούνται, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ΚΑ΄ Συνόδου 2015-2016 της Βουλής των Εφήβων.

Στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης για θέματα δικαιωμάτων των παιδιών, υπό τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, παρών ήταν ο υπουργός Δικαιοσύνης, ενώ στο δεύτερο μέρος, υπό την προεδρία του Σπυρίδωνος Λυκούδη, έξι έφηβοι βουλευτές άσκησαν κοινοβουλευτικό έλεγχο στον αγαπημένο τους, όπως φάνηκε, υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη.

Κατά την διάρκεια του ιδιότυπου αυτού κοινοβουλευτικού ελέγχου οι μαθητές αμφισβήτησαν ευθέως την εκπαιδευτική πολιτική, επισημαίνοντας -άκουσον, άκουσον- ότι τα αρχαία ελληνικά αποτελούν βάση για την σωστή γνώση των νεοελληνικών, πως η πρωινή προσευχή και οι παρελάσεις πρέπει να διατηρηθούν και πως τα θρησκευτικά αποτελούν «εθνικό κεφάλαιο».

Τί ακριβώς έχει συμβεί; «Αντίλογος για… τον αντίλογο» το πιθανότερο και αναμασημένα επιχειρήματα των «μεγάλων» κατά Φίλη. Δεν μπορώ να το εξηγήσω διαφορετικά…

Έφηβοι ηλικίας 15 με 17, που ζουν μέσα στην τεχνολογία, δεν έκαναν λόγο για υποδομές -γρήγορο Internet και υπολογιστές- στα σχολεία, για μάθημα προγραμματισμού, για την αλλαγή στο σύστημα των Πανελλαδικών εξετάσεων που τους «καίει» εδώ και χρόνια, για το μέλλον των σπουδών τους ή έστω μια ελάχιστη αναφορά στο brain drain λόγω της μετανάστευσης των νέων -επιστημόνων κι όχι μόνο-, που σίγουρα έχουν βιώσει στον περίγυρό τους.

Αν η νέα γενιά δεν δείχνει καμία διάθεση για αλλαγή, μην ψάχνετε απαντήσεις στο ότι μας ψεκάζουν. Το τρομακτικό είναι, ωστόσο, ότι αν δεν υπήρχαν selfies, η συνεδρίαση θα έπρεπε να προβληθεί με σηματάκι «Ε», επανάληψη από τα ’90s.

Παλαιότερα άρθρα: