Βρετανική αναβάθμιση των αμυντικών δυνατοτήτων στα Φώκλαντ

foklant
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής 

Εν μέσω φόβων ότι η Αργεντινή θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μια νέα εισβολή, ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας ανέφερε ότι επίκειται ενίσχυση της βρετανικής στρατιωτικής άμυνας στα νησιά Φώκλαντ.

Ο Μάικλ Φάλον επιβεβαίωσε συγκεκριμένα στο BBC, ότι η επίγεια, η θαλάσσια και η εναέρια άμυνα βρίσκονται στη φάση της αναβάθμισης ενόψει μιας «πολύ ζωντανής απειλής» προερχόμενης από την κυβέρνηση στο Μπουένος Άιρες.

Τα σχόλιά του δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς ακολουθούν αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία προσβλέπει και εργάζεται ήδη για την επίτευξη συμφωνίας για μίσθωση 12 βομβαρδιστικών μεγάλου βεληνεκούς στην Αργεντινή, προκαλώντας ανησυχίες ότι αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη μιας νέας επίθεσης.

Το νησί αποτέλεσε το αντικείμενο μιας μακροχρόνιας διένεξης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αργεντινής. Η Αργεντινή αρνείται να αναγνωρίσει τη βρετανική κυριαρχία του νησιωτικού συμπλέγματος, το οποίο αποκαλεί Λας Μαλβίνας, παρά το ότι οι κάτοικοί του ψήφισαν, με συντριπτική πλειοψηφία, να παραμείνει ένα βρετανικό υπερπόντιο έδαφος σε σχετικό δημοψήφισμα το 2013.

Ο κ. Φάλον, ο οποίος πρόκειται να καθορίσει τα σχέδια της κυβέρνησης σε μια επίσημη ανακοίνωση μέσα στην εβδομάδα, δήλωσε, ότι η συμφωνία είναι ακόμα ανεπιβεβαίωτη. Παράλληλα όμως τόνισε, ότι η Βρετανία πρέπει να λάβει υπόψη οποιαδήποτε μελλοντική πιθανή απειλή.

«Η απειλή παραμένει. Είναι μια πολύ ζωντανή απειλή. Πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτή», ανέφερε. Ενώ πρόσθεσε λέγοντας, «Χρειάζεται να εκσυγχρονίσουμε τις άμυνες μας προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε επαρκή στρατεύματα εκεί και ότι τα νησιά είναι κατάλληλα προστατευμένα τόσο όσον αφορά την αεράμυνα όσο και τις ναυτικές δυνάμεις. Η απειλή, φυσικά, στα νησιά παραμένει, αλλά το ίδιο κάνει και η δέσμευσή μας να καταστήσουμε απολύτως σαφές ότι οι κάτοικοι των Φώκλαντ έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν Βρετανοί και το δικαίωμα της σωστής προστασίας από τις δυνάμεις μας. Είναι η γενική άποψη μας ότι η απειλή δεν έχει μειωθεί. Η Αργεντινή εξακολουθεί, δυστυχώς, να διατηρεί τις αξιώσεις της για τα νησιά 30 και πλέον χρόνια μετά την αρχική εισβολή και τον πόλεμο και πρέπει να αντιδράσουμε σε αυτό.»

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο Χριστουγεννιάτικο μήνυμά του προς τους κατοίκους των Νησιών Φώκλαντ, ο Ντέιβιντ Κάμερον υποσχέθηκε ότι το 2015 θα είναι ένα έτος, όπου «η βρετανική κυβέρνηση, πάλι, θα υπερασπίζεται σθεναρά την ελευθερία που σας βοήθησε να εξασφαλίσετε.»

Πηγές

BBC
Independent
The Guardian

Παλαιότερα άρθρα: