Βρούτσης – Αντωνοπούλου: Απίστευτη διαμάχη για τις 56.473 απώλειες εργασίας

VROUTSIS-2222
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

56.473 απώλειες εργασίας καταγράφηκαν τον μήνα Οκτώβριο, αλλάζοντας ουσιαστικά το ισοζύγιο ανάμεσα σε προσλήψεις και απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα από θετικό που ήταν κατά τους μήνες Ιανουάριο έως Σεπτέμβριο του 2015 σε αρνητικό.

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, «Θετικό ήταν το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα εργασίας στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2015 με τη δημιουργία 116.548 νέων θέσεων εργασίας. Η επίδοση αυτή κυμαίνεται χαμηλότερα από το ισοζύγιο του αντίστοιχου δεκαμήνου του 2014 που ήταν θετικό, αλλά κατά 120.287 θέσεις εργασίας». Για τον Οκτώβριο, «σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι απώλειες θέσεων εργασίας σε σύγκριση με τις προσλήψεις ήταν περισσότερες κατά 56.473. Πέρσι τον Οκτώβριο το αντίστοιχο ισοζύγιο ήταν αρνητικό με απώλειες 66.636 θέσεων εργασίας».

Προέκυψε ένας απίστευτος τσακωμός ανάμεσα στον πρώην υπουργό Εργασίας της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, Νίκο Βρούτση και τη νυν αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου. Μήλον της έριδος ήταν το πόσες απώλειες εργασίας είχε ο καθένας στην περίοδο που ήταν υπουργός.

«Εδώ και δέκα μήνες η κυβέρνηση, χωρίς σχέδιο, αυτοπαγιδευμένη στις ιδεοληψίες της, το μόνο που έχει καταφέρει είναι να εντείνει την αβεβαιότητα, να “φρενάρει” την αποκλιμάκωση της ανεργίας, που είχε επιτευχθεί και τελικά, να οδηγήσει την αγορά εργασίας σε μαρασμό», τόνισε ο κ. Βρούτσης και συμπλήρωσε ότι «Τα στοιχεία του συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ” μηνός Οκτωβρίου, αποκαλύπτουν το μέγεθος της ζημιάς που έχει γίνει στην αγορά εργασίας». Σημείωσε επίσης ότι «οι πρόσφατες διαρροές από την κυβέρνηση για την πρόθεσή της να αυξήσει εκ νέου τις ασφαλιστικές εισφορές αποτελούν μια από τις αιτίες του μεγάλου κύματος απολύσεων».

Η κα Αντωνοπούλου ενοχλημένη απάντησε από την πλευράς της ότι «Για άλλη μια φορά ο κ. Βρούτσης αναφέρεται με επιλεκτικό τρόπο στις προσλήψεις και αποχωρήσεις μισθωτών που καταγράφονται στο πληροφοριακό σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ”, αποκρύπτοντας έτσι την πραγματικότητα».

Μάλιστα φαίνεται να έδωσε σχεδόν πληρωμένη απάντηση στον πρώην υπουργό λέγοντας ότι «Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε ότι το ποσοστό ανεργίας τον Αύγουστο του 2015 ήταν 24,6%, έναντι 26,2% τον περσινό Αύγουστο, είναι προφανές ότι ο κ. Βρούτσης, υπουργός Εργασίας, θυμίζω, το 2014, αυτοπαγιδεύεται».
Τουλάχιστον η κα Αντωνοπούλου αναγνώρισε πόσο θλιβερό είναι να τσακώνονται οι δύο τους για το πόσο πιο τραγικά ήταν τα πράγματα επί υπουργίας τους, διευκρινίζοντας ότι κανείς δεν μπορεί να πανηγυρίζει για μικρές βελτιώσεις στα ποσοστά ανεργίας, όταν αυτή αγγίζει το 25%.

Παλαιότερα άρθρα: