Δέκα εις το τετράγωνο

osfp-aek
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Μανόλης Καμπουράκης

Ολυμπιακός- ΑΕΚ λοιπόν. Το ντέρμπι μετά από μια τριετία επιστρέφει στο πρωτάθλημα και στην αρένα συγκρούονται δύο πολύ δυνατές ομάδες για τα δεδομένα του ελληνικού πρωταθλήματος. Ο Ολυμπιακός με την φόρα που έχει μετά τα τελευταία νικηφόρα αποτελέσματα θέλει να υπερπηδήσει το εμπόδιο της ΑΕΚ και να γίνει ο κυρίαρχος του πρωταθλήματος από Οκτώβρη μήνα ενώ η ΑΕΚ θέλει να ενσαρκώσει το επιστρέψαμε και να δείξει ότι έχει την στόφα της μεγάλης ομάδας στο πρώτο ντέρμπι της πόλης. Ανάμεσα στα πρόσωπα που αναμένεται να ξεχωρίσουν θα είναι τα δύο δεκάρια των ομάδων που για καλή τύχη του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι Έλληνες. Φορτούνης και Μάνταλος θα είναι οι σημερινοί ηγέτες των δύο ομάδων και θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για το τελικό αποτέλεσμα.

Ας ξεκινήσουμε με τον οικοδεσπότη Φορτούνη. Μετά το οδοιπορικό του στην Γερμανία και την πρώτη μεταβατική χρονιά στην επιστροφή του στον Ολυμπιακό φέτος μοιάζει πολύ βελτιωμένος. Έχει κάνει ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα με τον Ολυμπιακό και έχει καταφέρει να κάνει την απουσία του Τσόρι να ξεχαστεί. Είναι ο μαέστρος του Ολυμπιακού στην επίθεση καθώς έχει την δυνατότητα να ντριπλάρει να δημιουργήσει κενούς χώρους ενώ έχει το έμφυτο ταλέντο της κάθετης πάσας που μπορεί να ανοίξει κάθε αντίπαλη άμυνα. Αν όμως υπήρχαν τα παραπάνω δεν θα μιλούσαμε για τον ηγέτη της ομάδας τον νέο Τσόρι, όμως το στοιχείο του σκοραρίσματος που έχει προσθέσει στο ρεπερτόριό του τον ανεδειξε στον αδιαμφισβήτητο ηγέτη της ομάδας και ο Ολυμπιακός στηρίζει πολλά πάνω του για το ντέρμπι.

Και ερχόμαστε στον έτερο Έλληνα διεθνή που αποτελεί το δεκάρι της ΑΕΚ και ακούει στο όνομα Πέτρος Μάνταλος. Ο μέσος της ΑΕΚ είχε προκαλέσει αίσθηση καθώς ήταν από τους πρώτους που διαφοροποιήθηκαν από την τακτική του μαζέματος του Ολυμπιακού στην Ελλάδα και επέλεξε την ΑΕΚ όταν ακόμα ήταν στην Γ΄ εθνική. Μετά τον σοβαρό τραυματισμό του επέστρεψε και με πολύ ανεβασμένη ψυχολογία περιμένει το αποψινό ντέρμπι για να δείξει την αξία του. Μέσος με πολύ καλή τεχνική τόσο στην ντρίπλα όσο και στην πάσα μπορεί να ταλαιπωρήσει κάθε αντίπαλη άμυνα ενώ είναι και ικανότατος σκόρερ με ικανότητα να παίξει τόσο πίσω από τον επιθετικό όσο και στα πλάγια κινούμενος κοντά στην αντίπαλη περιοχή . Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που ο Δέλλας τον προορίζει για βασικό δεκάρι και για ηγέτη πάνω από Βάργκας και Μπουονανότε.

Τα δεκάρια είναι η προσωπική μου συμπάθεια. Είναι οι μαέστροι σε κάθε ομάδα, είναι αυτοί που κρατούν την μπαγκέτα και συντονίζουν τουλάχιστον έξι επτά παίκτες και μπορούν τόσο να δημιουργήσουν όσο και να σκοράρουν. Είναι η θέση στην ενδεκάδα στην οποία γίνονται τα πιο πολλά double-double (γκολ και ασσίστ). Στο γήπεδο του Ολυμπιακού θα βρίσκονται τα δύο κορυφαία δεκάρια του ελληνικού πρωταθλήματος έχοντας την ευθύνη να σπάσουν τις αντίπαλες άμυνες. Πάντως πέρα από το αποτέλεσμα οι φορμαρισμένοι Φορτούνης και Μάνταλος θα βελτιώσουν το επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος.

Παλαιότερα άρθρα: