Δεν διαθέτει συγκροτημένο σχέδιο για το Brexit η Βρετανία;

brex_sxedio
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Σύμφωνα με υπόμνημα που διέρρευσε και τις σχετικές πληροφορίες από το BBC και την εφημερίδα The Times, η Βρετανία δεν διαθέτει κανένα συγκροτημένο σχέδιο για το Brexit και η στρατηγική για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να μην συμφωνηθεί για τους επόμενους έξι μήνες, λόγω διαιρετικών τάσεων στην κυβέρνηση της πρωθυπουργού Theresa May.

Το έγγραφο που διέρρευσε, το οποίο εκπονήθηκε για το Γραφείο του Υπουργικού Συμβουλίου, ανέφερε ότι οι κυβερνητικές υπηρεσίες επεξεργάζονται περισσότερα από 500 projects που σχετίζονται με το Brexit, ενώ υπολογίζεται ότι θα απαιτηθεί η συνδρομή επιπλέον 30.000 δημοσίων υπαλλήλων.

Το γραφείο της May, παρόλα αυτά, δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται στο υπόμνημα.

«Δεν πρόκειται για κυβερνητική έκθεση και δεν αναγνωρίζουμε τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται σε αυτό το έγγραφο», δήλωσε συγκεκριμένα εκπρόσωπος του γραφείου της May. «Είμαστε συγκεντρωμένοι στο να φέρουμε επιτυχώς εις πέρας Brexit», πρόσθεσε.

Με τίτλο «Ενημέρωση για το Brexit» και με ημερομηνία 7 Νοεμβρίου το υπόμνημα επικρίνει την May για την τάση της να «αναμειγνύεται στις αποφάσεις και τις λεπτομέρειες για τη διευθέτηση του θέματος από μόνη της», σύμφωνα πάντα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω του BBC και των Times.

Το έγγραφο υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει κοινή στρατηγική για το Brexit λόγω των αψιμαχιών σε υπουργικό επίπεδο με τον υπουργό Εξωτερικών, Boris Johnson, τον υπουργό Εμπορίου, Liam Fox και τον υπουργό για το Brexit, David Davis, από τη μία πλευρά και τον υπουργό Οικονομικών, Philip Hammond και τον υπουργό Επιχειρηματικότητας, Greg Clark, από την άλλη.

Το υπόμνημα αναφέρει επίσης ότι οι «μεγάλοι παίκτες» στη βιομηχανία είναι πιθανό να «σημαδέψουν με το όπλο την επικεφαλής της κυβέρνησης» προκειμένου να εξασφαλίσουν διαβεβαιώσεις παρόμοιες με αυτές που δόθηκαν στην αυτοκινητοβιομηχανία Nissan για το ότι δεν θα υποφέρει από το Brexit.

Την ίδια στιγμή η May έχει υποσχεθεί να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας, το οποίο και σηματοδοτεί την έναρξη συνομιλιών διετούς διάρκειας στη βάση της αποχώρησης από την ΕΕ, μέχρι το τέλος του Μαρτίου, εντούτοις μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει αρκετές λεπτομέρειες όσον αφορά στα σχέδιά της για το μέλλον της σχέσης της Βρετανίας με την Ένωση.

Πηγή: Reuters

Παλαιότερα άρθρα: