Δεν δίνουμε σημασία στους θεσμούς, έτσι τη Δευτέρα θα μας έχουν ξεχάσει όλοι

kalpes1
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Πέτρος Χασάπης

Όπως βλέπουμε όλοι μας, μέσα σ’ αυτόν τον προεκλογικό αγώνα που τελειώνει σήμερα, ουδόλως τέθηκαν τα θέματα των θεσμών. Ξεχάστηκαν μονομιάς όλα. Όσοι από το πολιτικό σύστημα είχαν τη δυνατότητα να ακουστεί ο πολιτικός τους λόγος, προφανώς δεν είχαν συμφέρον να θέσουν αυτά τα θέματα.

Η συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις, η ασυλία των βουλευτών, η ατιμωρησία των υπουργών, ο εκλογικός νόμος, η μη διάκριση των εξουσιών κ.λ.π. πετάχτηκαν στο καλάθι των αχρήστων. Κυριάρχησαν μόνο τα οικονομικά θέματα και το ποιο κόμμα θα εξασφαλίσει περισσότερα χρήματα και περισσότερη ατομική ευημερία.

Όλοι όσοι ασχολούμαστε με τις συμμετοχικές διαδικασίες, με την άμεση δημοκρατία και γενικά με τη δημοκρατία και τους θεσμούς, είμαστε παντελώς μόνοι μας και έτσι θα είμαστε πάντα, αν δεν καταλάβουμε κάτι πολύ βασικό. Τον πολύ κόσμο δεν τον ενδιαφέρουν προσωπικά οι συμμετοχικές διαδικασίες. Οι άνθρωποι ενδιαφέρονται πρωτίστως για την ατομική τους ευημερία, όπως αυτή την ευημερία την αντιλαμβάνεται ο καθένας. Δεν ενδιαφέρονται και τόσο για τον τρόπο που θα επιτύχουν αυτή την ευημερία, αρκεί να την επιτύχουν. Γι’ αυτό και πέφτουν εύκολα θύματα κάθε δημαγωγού.

Δυστυχώς, εμείς οι ψηφοφόροι δεν αντιλαμβανόμαστε πως τη Δευτέρα το πρωϊ θα μας έχουν ξεχάσει όλοι. Δεν αντιλαμβανόμαστε πως αν δεν έχεις κάποια εξουσία στα χέρια σου, κανείς δεν σου δίνει σημασία. Δεν αντιλαμβανόμαστε πως αν θέλεις οικονομική άνεση και ευημερία, θα πρέπει να έχεις διαρκώς εξουσία στα χέρια σου για να έχεις εσύ τη δύναμη.

Παλαιότερα άρθρα: