Δεν θα πιστεύετε πόσο γρήγορα εξαπλώνεται ένας ιός στον χώρο εργασίας

4705cee243c2d5eba09d9689f965b9e3_XL
Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Αριζόνα στις ΗΠΑ, ένας τυπικός εργασιακός χώρος με πολλά γραφεία και εργαζομένους που μοιράζονται επίσης διάφορους κοινόχρηστους χώρους (τουαλέτες, γραφεία, κουζίνα κλπ) και αντικείμενα (τηλέφωνα, στιλό, πληκτρολόγια κλπ) η ταχύτητα με την οποία μπορεί να εξαπλωθεί ένας ιός είναι απρόσμενα μεγάλη.

Οι ερευνητές, όπως αναφέρει το realsimple.com, προσομοίωσαν την εξάπλωση ενός εντεροϊού (από εκείνους που πολλές φορές μεταδίδονται σε έναν εργασιακό χώρο) και παρουσίασαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στο Διεπιστημονικό Συνέδριο Αντιμικροβιολογικών Παραγόντων και Χημειοθεραπείας που έγινε την περασμένη εβδομάδα.

Χρησιμοποίησαν μια τεχνητή χημική ουσία που μοιάζει με τον εντεροϊό και «μόλυναν» με αυτήν μόλις μία επιφάνεια κοινής χρήσης σε έναν χώρο γραφείων εργασίας στην αρχή της ημέρας. Μετά από αρκετές ώρες, πήραν δείγματα από 60-100 παρόμοιες επιφάνειες σε διάφορα σημεία του χώρου και διαπίστωσαν ότι σχεδόν σε όλα υπήρχε ο συγκεκριμένος τεχνητός «ιός».

Αυτά τα σημεία είναι σχεδόν αναπόφευκτο να τα αγγίξει κανείς, αφού πρόκειται για επιφάνειες όπως τα πόμολα από τις πόρτες, οι διακόπτες φωτισμού, τα κουμπιά για το ασανσέρ, οι λαβές για τις βρύσες, ακόμα και το χερούλι για την καφετιέρα στην κουζίνα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μέσα σε 2-4 ώρες, το 40-60% από τις επιφάνειες του δείγματος ήταν μολυσμένες με τον ιό. Βασικά, ο ιός είχε κάνει τον γύρο όλου του χώρου πριν το μεσημέρι!

Ευτυχώς, η μελέτη δεν τελείωσε εκεί. Ένα πείραμα παρακολούθησης αποκάλυψε μια απλή λύση για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού: Απολυμαντικά μαντηλάκια και καλό πλύσιμο των χεριών. Με αυτό τον απλό τρόπο μειώθηκε η εξάπλωση των ιών τύπου εντεροϊού και γρίπης κατά 80-99%.

Παλαιότερα άρθρα:

Σχολιάστε