Δεν θα πιστεύετε στα μάτια σας με τι συνέβη την πρώτη μέρα των μαθημάτων σε σχολείο της Αγγλίας!

school england
Διαβάστε επίσης

Ο φετινός Αύγουστος ήταν ζεστός, αλλά ήδη μπήκαμε στο Σεπτέμβριο με δροσούλα και κάποια πράγματα δεν μπορείς να τα αποδώσεις εύκολα στη ζέστη που χτυπάει κατακούτελα.

Προχθες ξεκίνησαν τα σχολεία στη Βρετανία και η πρώτη μέρα ήταν λιγάκι διαφορετική σ’ ένα σχολείο της Κεντροδυτικής Αγγλίας.

Πρόκειται για το σχολείο Coseley, κοντά στο Μπίρμινχαμ, που έχει 960 μαθητές ηλικίας 11-16 ετών.

Το σχολείο στην τελευταία επιθεώρηση χαρακτηρίστηκε ότι “Requires Improvement – χρειάζεται βελτίωση” και η διευθύντρια βρήκε αμέσως τη λύση: “βελτίωσε” τη…
στολή των μαθητών, ζητώντας να μη φορούν αθλητικά παπούτσια, αγαπημένα απ’ τους έφηβους σ’ όλο τον πλανήτη, -τουλάχιστον εκεί που μπορούν να φορούν παπούτσια. Η διευθύντρια “ελπίζει ότι η βελτίωση της εμφάνισης θα φέρει ένα αίσθημα υπερηφάνειας στους μαθητές και θα αντανακλά το πολύ υψηλό εκπαιδευτικό επίπεδο του σχολείου“.

1st day school england1

Τι το διαφορετικό λοιπόν είχε η πρώτη μέρα των μαθημάτων στο Coseley; Σε 100 παιδιά δεν επιτράπηκε η είσοδος, επειδή φορούσαν μαύρα αθλητικά παπούτσια, ακόμα και δερμάτινα, αλλά δεν φορούσαν “μαύρα δερμάτινα παπούτσια”, όπως έλεγε το sms που έστειλε το σχολείο στους γονείς των παιδιών!

Η βελτίωση λοιπόν που ζήτησε η Επιθεώρηση στο “πολύ υψηλό εκπαιδευτικό επίπεδο του σχολείου” ξεκίνησε με τους “καλύτερους οιωνούς” για μια αποδοτική σχολική χρονιά.

Ήδη ο Βρετανικός τύπος βουίζει και το σχολείο έγινε παγκοσμίως διάσημο, αλλά όχι για το “πολύ υψηλό εκπαιδευτικό επίπεδο”.

Κάνοντας μια αναζήτηση για “Coseley school shoes” θα δείτε καταιγισμό δημοσιευμάτων και με σχόλια όχι ιδιαίτερα κολακευτικά για τη διευθύντρια, μαζί με πολλές φωτογραφίες των παιδιών να κρατούν τα παπούτσια, που το σχολείο τους τα έδωσε κυριολεκτικά “στο χέρι”.

Το σχολείο έχει δικό του δικτυακό τόπο, όπου ωστόσο δεν υπάρχει κάποια αναφορά στο περιστατικό.

Ωστόσο υπήρχε και συνέχεια, αφού τη 2η μέρα δεν επιτράπηκε η είσοδος σε 50 μαθητές (οι υπόλοιποι προφανώς “συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις“).

1st day school england2

Το σχολείο ακόμα και σήμερα, στην περιγραφή της στολής που πρέπει να φέρουν οι μαθητές, αγόρια και κορίτσια, αναφέρει “Plain black shoes – απλά μαύρα παπούτσια” και ο όρος “plain – απλά” προφανώς, κατά το σχολείο, δεν καλύπτει τα αθλητικά, αλλά και πουθενά δεν αναφέρει το “δερμάτινα”.

Όταν η διεύθυνση δεν αντιλαμβάνεται τι σημαίνει ότι το σχολείο “χρειάζεται βελτίωση” και διώχνει τα παιδιά για τα παπούτσια, μάλλον όλοι αντιλαμβάνονται ποιο είναι το αμέσως επόμενο πράγμα που θα “βελτιωθεί”: η διεύθυνση, τι άλλο;

Ας ελπίσουμε ότι την επόμενη εβδομάδα, που ανοίγουν τα σχολεία στην Ελλάδα, δεν θα έχουμε παρόμοιους “υπερβάλλοντες ζήλους”. Κάποιοι διαβάζοντας τα πιο πάνω ίσως αναπολήσουν την εποχή του μαθητικού πηλίκιου και της ποδιάς ή του κουρέματος με την “ψιλή”, αλλά καλό είναι να κοιτούμε και το ημερολόγιο, είμαστε στον 21ο αιώνα, όχι στα μισά του 20ού, μας ενδιαφέρει η ουσία της μαθησιακής διαδικασίας κι όχι ο τύπος.

Τα λινκς τεκμηρίωσης βρίσκονται στο http://greeklignite.blogspot.gr/2014/09/blog-post_5.html και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite!

Παλαιότερα άρθρα: