Δεν θέλω να κάνω εμβόλιο!

paidi_emvolio
Διαβάστε επίσης

Γράφει, η Καλή Μαμά

Όταν το παιδί σας βάζει τα κλάματα μόνο και μόνο στην ιδέα του εμβολίου, τα πράγματα γίνονται σίγουρα πιο δύσκολα και η διαδικασία, η οποία είναι κατά κύριο λόγο απλή, γίνεται αυτόματα περίπλοκη και δυσάρεστη. Η συμπεριφορά του γονιού πριν, αλλά και μετά, το εμβόλιο μπορεί να είναι σημαντικός παράγοντας για τον τρόπο με τον οποίον θα αντιδράει το παιδί στην επίσκεψη στο γιατρό.
Αντιμετωπίστε το φόβο των παιδιών στο εμβόλιο:

Τηρείστε το πρόγραμμά σας

Η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής προτείνει την ολοκλήρωση του κύκλου των εμβολίων των παιδιών πριν από την ηλικία των δυο ετών. Υποστηρίζει ότι τα μωρά δεν θα θυμούνται τον πόνο από τις προηγούμενες επισκέψεις τους, ενώ όσο μεγαλύτερα είναι τα παιδιά, τόσο πιο δύσκολο γίνεται, λόγω ακριβώς του ότι θυμούνται την προηγούμενη εμπειρία τους στο γιατρό.

Χαμογελάστε

Ο δικός σας τρόπος συμπεριφοράς και η εμφάνισή σας είναι πολύ πιο σημαντικοί παράγοντες από αυτό που φαντάζεστε, καθώς τα παιδιά (ειδικότερα όταν είναι μικρά) αντιγράφουν συμπεριφορές από τους γονείς τους. Εάν κάνετε γκριμάτσα ή αγχωθείτε, το παιδί σας θα αγχωθεί επίσης. Επιπλέον, αποφύγετε τη χρήση καθησυχαστικών φράσεων όπως «δεν πειράζει», «μην αγχώνεσαι» κτλ., καθώς κάτι τέτοιο είναι πιθανό να αυξήσει την ανησυχία του παιδιού και όχι να το ηρεμήσει, επειδή αυτόματα θα σημαίνει πως υπάρχει κάτι που θα πρέπει να φοβάται.

Παλαιότερα άρθρα: