Δεν το ζήτησε αλλά ήξερε η Κομισιόν για την αύξηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

kathigites-ekpaideytikoi-sxoleio030s
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Η εκπρόσωπος του επιτρόπου οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρτ, δήλωσε ότι δεν ήταν αίτημα της Κομισιόν η αλλαγή στη νομοθεσία για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Επιβεβαίωσε ωστόσο ότι η Κομισιόν είχε ενημέρωση για την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει 23% ΦΠΑ στους παρόχους υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Το Μνημόνιο δεν προβλέπει τίποτα για το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, εξήγησε η κα Μπράιτχαρτ και υπογράμμισε ότι ο ΦΠΑ ήταν μέρος του νομοθετικού πακέτου που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων στις 14 Αυγούστου.

Αυτό μάλιστα που φαίνεται πως δυσαρέστησε πολλές φωνές που αντιδρούσαν σε αυτό το μέτρο, στην Ελλάδα, είναι ότι πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσαν ότι εκ πρώτης όψεως η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, δεν αντιβαίνει με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Μία από αυτές τις φωνές είναι το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας με ανακοίνωσή του ζητά να καταργηθεί ο ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια υπογραμμίζοντας ότι «η παιδεία, η γνώση και η απόκτηση ικανοτήτων δεν πρέπει να φορολογούνται, πρέπει να ενισχύονται».

Ωστόσο πρέπει να μας απαντήσουν οι αντιδρώντες, κάποιοι από αυτούς μάλιστα και από τον πολιτικό κόσμο, από πού θα αποπληρωθούν οι έμμεσοι φόροι αν κάθε κλάδος αντιδρά; Εν τέλει αυτοί που αντιδρούν δεν είχαν ιδιαίερο πρόβλημα με την επιβολή έμμεσων αντί άμεσων φόρων που αποτελεί πάγια μνημονιακή πολιτική. Αλλά θα πρέπει να απαντήσει και η Κομισιόν, αν θα ήταν τόσο χαλαρή απέναντι σε αυτό το μέτρο, αν δεν είχαν εξαιρεθεί τόσα πολλά εκπαιδευτήρια, άλλων χωρών, που δρουν ως μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Παλαιότερα άρθρα: