Δεν υπάρχει καλό σενάριο!

politiko sistima
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Ιπποκράτης Χατζηαγγελίδης

Όπως φαίνεται, ο Αλέξης Τσίπρας τείνει να επιλέξει την λύση μιας συμφωνίας με τους εταίρους και το Δ.Ν.Τ., την οποία θα προσπαθήσει να παρουσιάσει ως έντιμο συμβιβασμό, αλλά δεν θα είναι παρά η αποτυχία της -δήθεν- διαπραγματευτικής του τακτικής και η πλήρης διάψευση των προεκλογικών του δεσμεύσεων. Συνεπώς, θα πρέπει να διαχειρισθεί τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματός του, οι οποίες αναμένονται μεγάλες.

Όμως, ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβερνήσεως, η χώρα θα συνεχίσει την καθοδική της πορεία, αφού τόσο η παρούσα κυβέρνηση, όσο και το σύνολο του πολιτικού συστήματος, έχουν αποδείξει ότι αδυνατούν να διαχειρισθούν την κρίση, πολλώ δε μάλλον να κάνουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Ιστορικώς, η Αριστερά ήταν -και παραμένει- μια βαθύτατα συντηρητική και οπισθοδρομική δύναμη, που αντέδρασε με λύσσα σε κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού και εξορθολογισμού. Δεν έχει σημασία πως ορίζουμε την Αριστερά, αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ή δεν είναι γνήσιο Αριστερό κόμμα, όπως αρέσκονται να λένε όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί, αλλά όχι υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η υπαρκτή Αριστερά, όλα τα υπόλοιπα είναι θεωρίες. Το βέβαιον είναι ότι η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, όποτε επέλθει, θα μας απελευθερώσει από τις αριστερές δοξασίες, δηλαδή από ένα μείγμα ανυπόστατων πολιτικών θέσεων και λαϊκισμού, το οποίο όμως αποτέλεσε το υπόβαθρο ολοκλήρου του πολιτικού συστήματος της μεταπολιτεύσεως. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πλέον σκληροπυρηνικό τμήμα αυτού του φαύλου και ανίκανου πολιτικού συστήματος, που διέλυσε τόσο την οικονομία όσο και τον κοινωνικό ιστό της χώρας, απαξιώνοντας κάθε έννοια αξιοκρατίας και δικαιοσύνης με αποτέλεσμα να αναδυθεί από τον κοινωνικό βυθό το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει καλό σενάριο! Ότι και αν συμβεί, με ή χωρίς συμφωνία με τους εταίρους, η χώρα δεν θα λύσει τα προβλήματά της όσο ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνά, όσο ο λαϊκισμός κυριαρχεί, όσο το φαύλο σύστημα της διαπλοκής παραμένει στην εξουσία. Με ή χωρίς συμφωνία, οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις δεν θα γίνουν. Η σκληρή φορολόγηση ανύπαρκτων εισοδημάτων θα συνεχισθεί με μόνο σκοπό, με μόνη πραγματική «κόκκινη γραμμή» την προστασία των προνομιούχων κοινωνικών ομάδων, κρατικοδίαιτων μονοπωλίων και συντεχνιών, όλων όσων αποτελούν την Λερναία Ύδρα της διαπλοκής και ζουν εις βάρος του κόσμου της παραγωγής και της εργασίας. Το πολιτικό σύστημα δεν πιστεύει σε μεταρρυθμίσεις, δεν θέλει και δεν μπορεί να τις κάνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το τελευταίο του ανάχωμα!

Είναι βέβαιο ότι η κατάρρευση αυτού του σαθρού οικοδομήματος δεν είναι μακριά. Τίποτα δεν μπορεί αν σώσει συστήματα που έχουν σαπίσει, η κατάρρευση της Ε.Σ.Σ.Δ. είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Δυστυχώς, ότι γίνει θα το πληρώσουμε όλοι πολύ ακριβά. Δίκαιοι και άδικοι θα υποστούμε τα επίχειρα της ανοχής ή της συμμετοχής στο έγκλημα. Ας ότι δεν θα χυθεί αίμα… Ας ελπίσουμε ότι, έστω την τελευταία στιγμή, τα κοινωνικά αντανακλαστικά θα λειτουργήσουν και η σιωπηλή πλειοψηφία θα αναδείξει μια νέα πολιτική δύναμη, η οποία θα μπορέσει να θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο και, με την εφαρμογή «χειρουργικών» ριζοσπαστικών μέτρων, θα εξισορροπήσει τις συνέπειες της κατάρρευσης κάνοντας την καθημερινότητα των απλών πολιτών λιγότερο αφόρητη από όσο ήδη είναι και -κυρίως- από όσο τείνει να γίνει όσο ο λαϊκισμός και ο παραλογισμός κυριαρχούν…

Παλαιότερα άρθρα: